Kutatóknak sikerült visszaállítani a felnőttkori kannabisz használat negatív hatásait

A Western Egyetem kutatói új módszert találtak a THC – a kannabisz pszichoaktív vegyülete – negatív pszichés hatásainak visszafordítására. A felnőttkori krónikus kannabisz használatot már korábbi tanulmányok is különböző pszichiátriai betegségek kialakulásához kötötték, mint például a skizofréniához. Azonban eddig a tudósok nem voltak biztosak benne, hogy mi történik az agyban, ami ehhez vezethet.

“Ami igazán érdekes ebben a tanulmányban az nem csak az, hogy azonosítottuk a mechanizmust a prefrontális agykéregben, ami mentális egészségi kockázatot jelent a felnőtt kannabisz használóknál, hanem azonosítottuk azt a mechanizmust is, amivel ez visszaállítható,” mondta Steven Laviolette, a Western Schulich Orvosi és Fogorvosi Iskolájának professzora és a kutatást végző csapat vezetője.

A kutatás megmutatta, hogy a felnőttkori kannabisz használat hatással van a prefrontális agykéregben lévő GABA neurotranszmitter aktivitására. A kutatók kifejezetten a GABA aktivitását vizsgálták, mivel azt már korábbi tanulmányok is kapcsolatba hozták a szkizofréniával.

“A GABA egy gátló neurotranszmitter és létfontosságú szerepe van a frontális agykéreg ingerületének irányításában, így ha kevesebb a GABA, az idegrendszerünk hiperaktívvá válik, ami a skizofréniához hasonló viselkedési változásokhoz vezet,” mondta Justine Renard, aki szintén részt vett a tanulmányban.

A tanulmány megmutatja, hogy a THC miatt bekövetkező csökkenés a GABA szintjében a felnőttek neuronjainál nem csak hiperaktivitást okoz az agy ezen területén, hanem az idegsejtek is kevésbé működnek szinkronban, amire a kutatók az úgynevezett ‘gamma’ hullámok abnormális aktivitásából jöttek rá. Ez a GABA csökkenéséből adódó hiperaktív állapot az agy dopaminrendszerében is hiperaktivitást okoz. Az ilyen fajta aktivitás jellemző a skizofréniára.

A kutatók, a hatás felfedezése után különböző GABA aktiváló gyógyszereket teszteltek patkányokon, melyeknék nagy koncentrációjú THC-vel előidézték a skizofréniára emlékeztető tüneteket és viselkedési változásokat. A gyógyszerek segítségével a kutatók a neuronok változását és a viselkedési hatásokat is sikeresen visszaállították.

A kutatók szerint az is fontosabbá teszi a kutatásukat, hogy világszerte egyre több helyen legalizálják a kannabiszt.

“Ez azt jelentheti, hogy ha valaki rekreációs célból vagy orvosi okok miatt használ kannabiszt, akkor azt egy GABA fokozó vegyülettel kombinálhatja, ezzel blokkolva a THC negatív hatásait,” mondta Laviolette.

A következő lépésként a kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a GABA fokozó vegyületek és a kannabinoidok felhasználásával hatékonyabban kezelhetőek e bizonyos mentális problémák, mint a függőség, a depresszió és a szorongás.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.