Kvantum-számítógépek harca

A számítástechnika jövője

Hamarosan eljöhet a nap, amikor a kvantum-számítógépek leváltják a jelenleg használt ‘általános’ számítógépeinket, és bekerülnek a mindennapi használatba. A kvantum-számítógépek számítási kapacitása lehengerlő a mai gépekhez képest, egyenlőre még a nagy méretük és a működésükhöz szükséges extrém körülmények gátat szabnak a technológia terjedésének.

A kvantum-számítógépeket speciálisan kell felépíteni, hogy fent tudják tartani a kvantumbitek (qubit) működését. A kvantumbitek olyan részecskék amik kvantum szuperpozícióban vannak, ez lehetővé teszi számukra, hogy az információ kódolására egyszerre használjanak nullákat és egyeseket (a legtöbb mai számítógép bináris alapú, ami vagy nullát vagy egyest használ). A kvantumbitek fenntartása azonban rendkívül nehéz, jelenleg több kutató is dolgozik az élettartamuk meghosszabbításán, különböző módokon.

A kvantumbitek túlélése

Jerry Chow, kvantum számítástechnika kutató az IBM, T.J. Watson Kutató központjánál (Fotó: Jon Simon | IBM)

Most először ‘eresztenek’ két kvantum-számítógépet egymásnak, hogy összehasonlítsák a két rendszer működését. Az egyiket az IBM fejlesztette ki, és a kvantumbitek létrehozására egy szupravezető anyagot használ. A másik chip-et a Maryland Egyetem csapata készítette, és egy elektromágneses térrel ejtik csapdába az itterbium ionokat, amikből kvantumbitek nyerhetőek ki. Annak ellenére, hogy a működésük ennyire eltérő, mindkét rendszer ugyanazokat az algoritmusokat használja és összesen 5 kvantumbittel működik.

Mivel mindkettő teljesítménye igen szerény volt, ezért a teszt nem igazán releváns abban, hogy melyik rendszernek a kvantumbitjei voltak a jobbak. Az IBM gépe gyorsabb volt, de sokkal megbízhatatlanabb is, a kvantumbitjei sokkal gyorsabban bomlottak fel, mint a Maryland Egyetem gépénél. Az Maryland Egyetem gépének a kvantumbitjei összekapcsolt rendszerben működtek – a itterbium természetéből adódóan – így meg tudtak osztani információkat egymás között. Ezzel szemben az IBM-nek egy külön központi részre volt szüksége, hogy az információ csere létrejöhessen.

A kísérlet jól szemléltette az egyre fejlődő kvantum számítástechnika lehetséges jövőjét és segíthet majd eldönteni, hogy melyik módszer a hatékony és életképes a továbbfejlesztésre.

“Korábban, ezek a készülékek olyan fejletlenek voltak, hogy nem igazán lehetett két öt-kvantumbites rendszert szembeállítani egymással és összehasonlítani,” mondta Simon Benjamin, a Oxford Egyetem fizikusa. “Ez jó jel arra, hogy a technológia lassan felnőhet.”

Forrás: futurism.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.