Kategóriák Tech

Lassan elkészül az első hibrid fúziós kísérleti erőmű

A Los Alamos Nemzeti Laboratórium PLX (Plasma Liner Experiment) ambiciózus projektjének a célja az irányított nukleáris fúzió elérése, amihez a szükséges 36 plazma ágyúból 18-at már a helyére tettek. Ezeket az ágyúkat egy kör alakú kamrának a falához rögzítik és szuperszonikus ionizált gázt lőnek a kamra közepére, ami ezzel a fúziós anyag összenyomásához és felmelegedéséhez vezet. Ennek megvalósításához viszont még több adatra lesz szükség, amihez már most el kellett helyezni az ágyúk egy részét.

A fúziós kísérleteket két csoportra lehet bontani; az egyiknél a fúziós plazmát nagy erejű mágneses mezőkkel tartják egy helyben, amíg a másiknál ezt nyomással és magas hőmérséklettel érik el.

A PLX berendezése azért különleges, mivel egyesíti ezt a két megközelítést és egy eddig nem látott új hibrid megoldás teremt. Amíg technológiailag még eléggé gyerek cipőben jár, addig az elméletek alapján fejlesztése lényegesen olcsóbb és kevésbé összetett a ‘hagyományos’ megoldásokhoz viszonyítva.

A mágneses tokamakokhoz hasonlóan a plazmát mágneses mezővel tartják egy helyben, ami csökkenti a részecske és energia veszteséget. Azonban a plazmát nem ez a mágnesesség, hanem melegítés és összenyomás segítségével hozzák létre – amit itt nem lézerekkel, hanem plazma ágyúkkal érnek el.

Ennek a hibrid megoldásnak az a nagy előnye, hogy a plazma ágyúk a plazma létrehozásának helyétől viszonylag távol vannak, így az esetleges problémáknál – amik a technológia fiatalsága miatt még elkerülhetetlenek – nem esik bennük kár.

A 18 már beépített ágyú tesztelését az év végéig be szeretnék fejezni és a rendszert 2020 elejére tervezik teljesen összeállítani. Ha mindez sikerült a valódi tesztek 2020 végén kezdődhetnek el.

Addig is viszont már a jelenlegi ágyúkkal is képesek vizsgálni a plazma tulajdonságai. Ez azért fontos, mivel a berendezés kialakítása fizikai elméleteken alapul, amiket így kísérletileg is igazolni lehet. Amennyiben a szimulációk eredményei hibásnak bizonyulnak még van lehetőség a berendezés módosítására.

Mindezen felül a plazma vizsgálata más területek számára is hasznos eredményeket hozhat – mint például az asztrofizika vagy az aerodinamika.

Forrás: meetings.aps.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom