Látható a szíve egy újonnan felfedezett átlátszó békafajnak

Egy újonnan felfedezett üveg béka faj, aminek a mellkasából látni lehet a dobogó szívét, már most veszélyben van az élőhelyén végzett nagy mértékű olaj kitermelés következtében.

Hyalinobatrachium yaku békára egy sor, az Amazonaszi Ecuador alföldön végzett terepmunka és a laborban végzett DNS vizsgálat során bukkantak, az egyedi fizikai és viselkedési tulajdonságaik segítségével.

A hátán lévő zöld foltok, hangja és párzási viselkedése egyértelműen megkülönböztetik a fajt a már ismert békáktól.

“A hímek vigyáznak a petékre, amiket fák leveleire raknak le, amíg azok kikelnek és belehullanak az alattuk lévő forrásba,” mondta Juan Guayasamin, a San Francisco de Quito Egyetemről. “Nap mint nap békákkal dolgozok és ez az eddigi egyik leggyönyörűbb faj amit láttam.”

 

“Nem mindegyik üveg békánál látható a teljes szív a mellkason keresztül. Néhány esetben a szív fehér és ezért nem látszik a vörös vér,” mondta Paul Hamilton, az USA Biodiverzitás Csoporttól.

Azt nem lehet tudni hogy a különböző fajok miért különböző mértékben áttetszőek, de a kutatók szerint ez a béka segíthet megérteni az evolúciós folyamatot, ami ehhez a szokatlan tulajdonsághoz vezetett.

“A kétéltűek a gerincesek legfenyegetettebb osztálya a földön,” mondta Ariadne Angulo, az IUCN kétéltű specialistája. “A csoport fajainak gazdagságát még nem fedeztük fel teljesen. 2005 óta 100 és 200 közötti új kétéltű fajt fedeznek fel évente világszerte.”

Ez sokkal több mint amennyi emlőst és madarat. A csapat szerint a környezet rombolás jelenlegi sebességével több faj még azelőtt kihalhat hogy egyáltalán megtalálnánk őket.

“Az üveg békáknak tiszta forrásokra van szükségük a szaporodáshoz. Ha a források kiszáradnak vagy beszennyeződnek a békák nem lesznek képesek túlélni és más ellenállóbb fajok követhetik őket,” mondta Hamilton. “Reméljük, hogy ennek az üveg békának a felfedezéséhez hasonlóak felhívják a figyelmet arra, hogy mennyi mindent veszthetünk ha továbbra is így folytatjuk a tüzelőanyagok kitermelését.”

Forrás: zookeys.pensoft.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.