Leáldozott a Stradivari hegedűk kora?

Annak ellenére, hogy az olasz hegedűkészítő mester, Antonio Stradivari által készített hegedűk rendkívül nagy hírnévre tettek szert, a new yorki és párizsi koncert termek bekötött szemű nézői, mégis az új készítésű hangszereket részesítették előnyben.

“Mivel az öreg olasz hangszerek már kívül esnek a legtöbb művész költségvetésén, fontos megvizsgálnunk az alapvető feltevést, hogy a hangjuk felsőbbrendű,” mondta Claudia Fritz, a tanulmány vezetője a francia Nemzeti Kutató Központtól.

A Stradivari hegedűk a 17. és 18. században készültek és mára az áruk akár a több millió dollárt is elérheti.

A szakértők szerint az antikvitások különös sajátossága, hogy a hangjuk halkabb a játékos füleinek, mégis a koncerttermekben a hangjuk sokkal szebben szól mint az újabb modelleknek.

A kutatók ezért zenéhez értő közönséget szedtek össze, hogy összehasonlítsák három Stradivari hegedű és három új modell képességét, mind hallgatói preferencia mind pedig a hangvetés szempontjából.

Az egyik tesztet egy 300 ülőhelyes párizsi koncert csarnokban hajtották végre 55 hallgatóval. A másodikat pedig egy new yorki csarnokban 82 hallgatóval.

A hangszereken egy függöny mögött játszottak a bekötött szemű hegedűsök – kísérettel vagy anélkül.

“A zenei szakértelmüktől függetlenül a hallgatók az új hangszereket részesítették előnyben az öregekkel szemben és azt találtuk, hogy az újak a hangot is jobban vetik,” írták a kutatók.

Sem a játékosok sem pedig a hallgatók nem voltak képesek a hangszerek következetes módon történő megkülönböztetésére.

“A hagyományos bölcsességgel és gyakorlattal szemben, a szólistáknak nagyobb előnyt jelenthet az új modellek használata mint a régieké, meghallgatásokon és versenyeken, hogyha a bírók nem veszik figyelembe a hegedűk eredetét.”

Már egy 2014-es tanulmányban is 10 hivatásos hegedűművész az új modelleket részesítette előnyben, ha nem voltak tisztába azoknak a korával – hatan választották az új hegedűt.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.