Kategóriák Ember

Lehet, hogy a sör és nem pedig a kenyér indította el a mezőgazdaságot

A Stanford Egyetem régészei most a feje tetejére állítják a sör történelmét. Az egyetem kínai régészetre szakosodott professzora, Li Liu által vezetett kutatócsapat felfedezte az eddigi legrégebbi sörkészítésre utaló nyomokat, melyek hatására ismét lángra kaphat a vita; mi volt előbb a sör vagy a kenyér?

Az Izrael közelében lévő barlangban a kutatók olyan sör készítésre használt eszközöket találtak, melyek vizsgálataik szerint akár több évezreddel is megelőzhetik a gabonafélék széleskörű termesztését a Közel-Keleten. Az új felfedezés támogatja azt a mára már több mint 60 éves elképzelést, miszerint a sörkészítés lehetett a gabonafélék háziasításának fő mozgatórugója.

A nyomok szerint a mediterrán térség Natúf gyűjtögető-zsákmányoló közössége már készített sört. A kutatók most egy Natúf temetkezési helyet vizsgáltak meg, a Raqefet barlangot, ami az izraeli Haifa település közelében található. A csapat 13000 éves korúra becsült kő mozsarak tartalmát vizsgálták meg, melyeket az eredmények alapján nagy valószínűséggel sörkészítéshez használtak.

“Ez a legöregebb nyom az ember által készített alkoholra a világon,” mondta Liu.

A kutatók szerint a Natúf közösség a sört a halottakat tisztelő szertartások keretében használhatták.

“A felfedezés arra utal, hogy az alkohol készítés nem feltétlenül a mezőgazdaság mellékterméke, hanem szertartási és spirituális célokból fejlődött ki, legalábbis valamilyen szinten, még a mezőgazdaság megjelenése előtt.”

A felfedezés először a kutatókat is meglepte, akik azért kezdték vizsgálni a mozsarakban talált maradványokat, hogy megvizsgálják a közösség tagjai milyen növényeket fogyasztottak – amiről jelenleg viszonylag keveset lehet tudni. A csapat megjegyzi, hogy a legrégebbi kenyér maradványok is a Natúfokhoz kötődnek és vélhetően 11600 és 14600 év közöttiek, amíg a most talált sör maradványok 11700 és 13700 év közöttiek.

Az ősi sör valószínűleg nagyban eltér a ma kedvelt italtól és a kutatók szerint egy több összetevőből álló alkoholos zabkására emlékeztethet inkább. A kutatók a barlangban a sörkészítés több lépésének nyomati is megtalálták, a növények bomlását keményítő maradványoktól az alkoholt készítő baktériumokig.

A kutatók szerint a Natúfok egy három lépcsős erjesztési eljárást használhattak. Először a búzát vagy árpát malátává alakították, ezt a magok vízben történő csíráztatásával és későbbi szárításával érhették el. Ezután a malátát a mozsarakban összezúzták, amelynek termékét a levegőből odakerülő vad élesztővel erjesztették.

Hogy az elméletet tovább vizsgálják a kutatók egy kísérletsorozat keretében újraalkották a Natúf sörkészítés különböző lépéseit, melyeknek végtermékeit a talált mintákkal és maradványokkal vetették össze. Az eredmények egyértelmű hasonlóságot mutattak, ezzel tovább erősítve az elméletet.

Az új felfedezés fényt derít a Natúf szertartásokra, közösség által használt technológiai újításokra és a közösség felépítésére is.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.