Lehet hogy csak egy ártatlan potyautas a méheket veszélyeztető vírus

A Sydney Egyetem kutatói szerint nagy valószínűséggel az eddigi tanulmányok félreértették a Varroa atkák és a méheket sújtó vírusfertőzések közötti kapcsolatot.

Az új tanulmány most megkérdőjelezi azt a már elfogadottá vált elméletet, miszerint a méheken élősködő Varroa atkák terjesztik a deformált szárnyvírust és ezzel emelik a vírus virulenciáját és halálosságát is. Az új tanulmány viszont arra jutott, hogy ez az elképzelés valószínűleg nem teljesen igaz.

Jelenleg Ausztrália az egyetlen olyan ország, ami sikeresen elkerülte a veszélyes vírus megjelenését, így az ausztrál méz és más méh termékek értékét lényegesen javítja, hogy nem tartalmazzák a paraziták irtására használt vegyszerek maradványait. Emiatt az ország komoly erőfeszítéseket tett, hogy ne tudjon bejutni a vírus az országba.

Azonban a szakértők szerint az ország atka és vírus mentessége csak ideiglenes és az erősen szabályozott méz mellett más termékek szállításával is nagy eséllyel odakerülhetnek az atkák.

A mostani kutatásnál a csapat tagjai méh bábokba oltották a deformált szárnyvírust, hogy kiderítsék az atkák valójában mennyire befolyásolják a vírus terjedését. Az atkák nélkül a vírus a méhek között közvetlen kapcsolat útján terjed csak, amíg az atkák jelenlétében a paraziták harapásaikkal közvetetten is terjesztik a vírust.

Az eredmények szerint a Varroa atkák deformált szárnyvírus terjesztése megnehezíti más veszélyesebb vírusok – mint az SBV (Sacbrood Virus) és a BQCV (Black Queen Cell Virus) – terjedését és így a jelenléte azt is jelentheti, hogy ezektől a halálos vírusoktól nem kell tartani.

Ezek alapján, amíg az atkák által terjesztett vírus valóban problémát okoznak, addig a teljes kiirtásuknak is meglehet a maga veszélye – és nehézsége is. Ezért már jelenleg is több országban vannak kezdeményezések arra, hogy az atkákkal szemben ellenálló méheket tenyésszenek ki, ami a mostani kutatás szerint is valószínűleg a probléma legjobb megközelítése lehet, nem pedig a vírus elleni küzdelem.

Forrás: royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.