Lehetséges, hogy a csupasz földikutyák nem öregednek

Már most is sok furcsaságot tudunk a csupasz földikutyákról, például a rákkal szembeni teljes immunitás és hogy nagyon hosszú ideig kibírják oxigén nélkül; most egy újabb különleges képességet fedeztek fel náluk, az állatok látszólag nem is öregednek – az elhalálozásuk esélye nem nő a koruk előrehaladtával.

Eddigi ismereteink szerint minden más emlős fajnál a halál esélye a kor előrehaladtával folyamatosan nő, azonban a kelet afrikai sivatagokban élő csupasz földikutyáknál (Heterocephalus glaber) nem ez a helyzet.

Az emlősök elhalálozási aránya az úgynevezett Gompertz–Makeham mortalitási törvényét követi – ami egy olyan matematikai egyenlet, ami leírja hogy az elhalálozás esélye hogyan változik a kor előrehaladtával a felnőttkortól számítva.

Az emberek esetében a kockázat 30 éves korunk után évente nagyjából a kétszeresére nő, azonban a földikutyáknál ez teljesen másképp van.

“Számomra ez az eddigi legizgalmasabb általunk talált adat,” mondta Rochelle Buffenstein, a kutatás vezetője a Google öregedés elleni cége a Calico-tól. “Ez mindennel szembe megy, amit eddig az emlős biológiáról tudni véltünk.”

Buffenstein már több mint 30 éve tanulmányozza a csupasz földikutyákat és pontosan dokumentálta minden gondjaira bízott állat halálát.

Az összesen 3299 elhunyt földikutya adataiból meghatározták, hogy az állatok teljes élettartama alatt ugyanaz az 1 a 10000-hez az esélye van az elhalálozásának.

A csupasz földikutyák hat hónapos korukra válnak ivaréretté, a méretük alapján a várható élettartamuk nagyjából 6 év lenne, azonban ezzel szemben néhány egyed akár a 30 éves kort is elérheti – mindezt úgy, hogy továbbra is szaporodóképes marad.

“A kutatásunk megmutatja, hogy a csupasz földikutyák nem úgy öregednek mint más emlősök és valójában szinte semmi jelét nem mutatják az öregedésnek és a haláluk esélye még a szaporodási érettség idejének 25-szeresénél sem nő,” mondta Buffenstein.

“Ez a felfedezés megerősíti azt a elképzelést, hogy a csupasz földikutyák kivételes állatok, melyek további vizsgálatával jobban megérthetjük a hosszú élet biológiai mechanizmusait.”

Azt viszont még nem tudni, hogy a földikutyák miért is élnek ilyen hosszú ideig. Korábbi tanulmányok szerint ebben fontos szerepe lehet a más rágcsálókhoz képest sokkal stabilabb fehérjéiknek és a többi emlőshöz viszonyított alacsonyabb oxidációs szintjüknek.

A kutatók a jövőben kifejezetten a 30 évnél idősebb állatokat szeretnék majd megvizsgálni, hogy kiderítsék ez a tendencia ilyen korban is fennáll e náluk.

Forrás: elifesciences.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.