Lehetséges, hogy valójában a bakteriális zsírok okozzák a szívbetegségeket

A szívbetegségek és a zsírlerakódás az erekben kéz a kézben járnak. Azonban új bizonyítékok szerint ezek a zsír molekulák nem csak az ételekből kerülnek belénk, hanem a szánkban lévő baktériumokból. A kutatás arra is magyarázattal szolgálhat, hogy miért van kapcsolat az ínybetegség és a szívproblémák között.

A szívrohamok és az agyvérzések már a probléma tetőpontjai, azonban ezek valójában az érelmeszesedések lassú folyamatának eredményei, amik lassan megkeményítik és elzárják az ereket. Az immunsejtek a véredények falára tapadnak és az ottani lipideket felfalva sokasodnak. A véredények falai begyulladnak és magvastagodnak ahogy a borító izomsejtek megváltoznak megduzzadnak és osztódnak ezzel elzárva az ereket.

Már nagyon hosszú ideje a doktorok és a kutatók is úgy gondolják hogy ezek a lipidek a zsíros koleszterinben gazdag ételek fogyasztásával kerülnek az emberek szervezetébe. Azonban a kutatások ezt nem igazolták mivel sok olyan ember van, akik nagy mennyiségű zsírban gazdag ételt – tojásokat és zsíros húsokat – fogyasztanak, viszont mégsem alakul ki náluk szívbetegség.

Az új kutatást végző tudósok úgy gondolják hogy megtalálták a választ a kérdésre. A tudósok a Hartford Korház betegeitől gyűjtött elmeszesedett erekből vett minták alapos vizsgálatával kiderítették, hogy a lipidek kémiai lenyomata alapján valószínűleg nem állati eredetűek, hanem egy különös baktérium családtól származnak.

“Ezeket én mindig zsíros baktériumoknak hívom, mivel olyan sok lipidet állítanak elő. Folyamatosan apró lipid buborékokat engednek szabadon és emiatt úgy néznek ki mint egy fürt szőlő,” mondta Frank Nichols, aki korábban az ínybetegségek és az érelmeszesedés kapcsolatát kutatta.

A Bacteroidetes nevű baktériumok rájuk jellemző zsírokat hoznak létre – a molekulákban szokatlan zsírsavakkal alkotnak ágakat és a szénatom számuk páratlan szembe az emlősökkel, akik se nem képeznek elágazó zsírsav láncokat se nem páratlan a szénatom számuk.

A kutatóknak az emberi és bakteriális lipidek közötti súlykülönbség segített a vizsgálatokban.

“Ezeket a súly különbségeket és a modern tömegspektrométerek felhasználásával szelektíven tudtuk mérni a bakteriális lipideket az emberi mintákban hogy összekössük a lipideket az érelmeszesedéssel,” mondta Xudong Yao, a kutatás egyik vezetője. “Ennek a kapcsolatnak a felállítása az első lépés, abban hogy a lipideket indikátorként tudjuk használni a betegségek korai felismerésében.”

A kutatók szerint a baktériumok és az emberi lipidek közötti jelentős különbségek okozhatják a problémát. Az immunsejtek, amik a véredények falához tapadva gyűjtik a lipideket, ezeket idegen vegyületekként ismerik fel, emiatt a sejtek reakcióba lépnek a lipidekkel és ezzel figyelmeztetik a szervezetet.

A csapat megmutatta hogy annak ellenére hogy a lipidek bakteriális eredetűek, azok még enzimekkel lebonthatóak az alkotóelemeikre hogy ezzel a gyulladást fokozó molekulákat hozzanak létre. Így a Bacteroidetes lipidek kétszeres kárt okoznak a véredényekben – az immunrendszer bakteriális fertőzés jeleninek veszi őket és az enzimek általi lebomlásuk súlyosbítja a gyulladást.

Az általuk okozott káosz ellenére nem a baktériumok támadnak maguk, mivel ők boldogan megvannak a szájban és a bélrendszerben. Ha a körülmények adottak ínybetegségeket okozhatnak, de a véredényeket békén hagyják, azonban az általuk termelt lipidek könnyen áthatolnak a sejtfalon és így bekerülhetnek a véráramba.

A kutatás következő lépése az elmeszesedett erek összetételének még behatóbb vizsgálata, hogy pontosabban meghatározzák a lipidek hol kezdenek felhalmozódni. Hogyha a tudósoknak sikerül megbizonyosodni róla hogy ezek a bakteriális lipidek az elzáródott erekben halmozódnak fel, viszont az egészséges erek falán nincsenek jelen, akkor az elég bizonyíték arra hogy a lipidek hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához.

Forrás: jlr.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.