Lehetséges kezelési módot találtak a szklerózisban megsérült sejtek kezelésére

Bizonyos sejtek gén kifejezésének megváltoztatásával pontosabb és nagyobb védelmet érhetnek el, mint a neurológiai betegségek hagyományos kezelésével. Különösen a sclerosis multiplex esetén, aminél egy koleszterin szintézis gént kifejezve a gerincvelő asztrocitáiban megnyílik az út a járáshoz szükséges idegek felépülése előtt.

A sclerosis multiplex egy neurodegeneratív autoimmun betegség, ami rontja többek között a beteg járási, látási és gondolkodási képességét. A betegek között jelentős eltérések vannak az alapján, hogy melyik agyi terület érintettebb náluk – és ennek hatására melyik rendellenességek a dominánsabbak. A betegség során a beteg idegsejtjeinek axonjait védő velős-hüvelyek és a szinapszisok leépülnek, ezzel a betegség kialakulásakor még csak átmeneti zavarokat okoznak az idegsejtek kommunikációjának megzavarásával, azonban a zavarás helyétől függően ezek a problémák akár maradandóvá is válhatnak.

A Kalifornia Egyetem kutatói egy új molekuláris mechanizmust fedeztek fel, ami a rendellenességektől függően más és más. Így ha ezekhez a mechanizmusokhoz igazítják a kezelést, azzal lényegesen nagyobb hatást érhetnek el mint a jelenleg használt kezelésekkel. A csapat az asztrocita agysejtekre fókuszált, melyeknek fontos szerepe van az agyműködésben és a sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeknél is lényeges lehet.

Egereken végzett kutatásban a csapat megvizsgálta az agy és a gerincvelő különböző részein található asztrocitákat, amelyek fontos szerepet játszanak a járásban, látásban és más mozgással kapcsolatos feladatokban is. A kutatók azt vizsgálták, hogy bizonyos problémák esetén hogyan változik ezeknek a területeknek a gén kifejezése.

A gerincvelőben – ami a járás szempontjából nagy jelentőséggel bír – lényegesen csökkent a koleszterin szintézis gének kifejezettsége. Ezek a gének azért fontosak mert a koleszterin nem képes a vérből az agyba jutni, ezért az ott lévő asztrocitáknak kell előállítaniuk – a koleszterinnek az idegsejtek kapcsolatainak kialakításában van szerepe. A kutatók feltételezése szerint, amíg a gyulladás a felelős a szinapszisok és más sejtek eltűnéséért, addig a koleszterin szintézis csökkenése felelős azért, hogy a kialakult sérülések ne gyógyuljanak meg. A kutatók ezt azzal is igazolták, hogy olyan gyógyszerrel kezelték az egereket, ami javítja a koleszterin szintézis gének kifejeződését, aminek hatására javultak a járási képességeik.

A felfedezés jól szemlélteti, hogy előnyös lehet a különböző kezelési stratégiákat a neurodegeneratív betegséghez igazítani, ahelyett hogy minden ilyen betegséget egy kalap alá vennének.

Forrás: pnas.org | Kép: Wikipédia

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.