Lehetséges lehet kísérletileg összeegyeztetni a kvantum mechanikát és a gravitációt

Két egymástól függetlenül dolgozó kutatócsapat is előállt olyan kísérleti tervekkel, melyekkel igazolható, hogy a kvantum mechanika és a gravitáció összeegyeztethetőek. Az első csapat az Oxford és Vlatko Vedral Nemzeti Egyetemek kutatóiból állt össze, amíg a másik egy nagyobb nemzetközi együttműködés keretei között dolgozott.

Az erős és gyenge elektromágneses erőkhöz képest a gravitációs erő vizsgálata lényegesen nehezebb feladatnak bizonyult. A kutatók még most sem tudják tökéletesen megmagyarázni a gravitáció természetét, azonban a működéséről már elég sokat tudunk.

Jelenleg a gravitáció tekintetében a legjobb elmélet még mindig Einstein általános relativitás elmélete, azonban ezt jelenleg még nem lehet összeegyeztetni a kvantummechanikával. Néhány fizikus szerint a hatás a graviton nevű részecskének lehet köszönhető, azonban a részecske létezésének bizonyítása közel lehetetlen feladatnak bizonyult, mivel az a hatás nagyon kis erejű ahhoz, hogy a mai technológiával mérni tudjuk.

A mostani tanulmányok sem azt állítják, hogy a kísérleteikkel egyértelműen összehozható a gravitáció és a kvantum mechanika, hanem ezeknek a kísérleteknek a sikerével lehetségessé válhat a bizonyítása.

A kísérletben két részecskét a gravitációs vonzásuk segítségével fonnának össze – ezzel igazolva a kvantum gravitáció létezését. A gyakorlatban ezt úgy valósítanák meg, hogy két parányi gyémántot lebegtetnének egymás mellett, ezzel szuperpozícióba hozva a két spin irányt. Ezután egy mágneses mező segítségével elválasztanák a spineket és ezen a ponton kezdődne a valódi teszt, ami azt vizsgálná, hogy a spinek gravitációsan vonzzák e egymást.

Hogyha észlelnek vonzást, akkor az gravitációs kvantum hatás, azonban a tényleges igazoláshoz a kísérletet rengetegszer végre kell hajtaniuk, hogy meggyőződjenek az eredmények pontosságáról.

Elsőre úgy hangozhat, hogy ezekre a kísérletekre bármikor sor kerülhet, azonban a kutatók szerint a technológiai korlátok miatt még akár évtizedekre is szükség lehet, hogy meglegyenek a kísérlethez szükséges alapfeltételek – különösen a technológia kis mérete és érzékenysége miatt.

Forrás: journals.aps.org ; journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. De most akkor nem a rugalmas gumilepedő – azaz a téridő- behorpadása a gravitáció? Arról volt szó, hogy nem valamilyen részecske hatása.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.