Lényegesen csökkentheti az allergia kockázatát a háziállatok közelsége

A Gothenburg Egyetem kutatói felfedezték, hogy a háziállatok közelében felnövő csecsemőknél az életük későbbi szakaszában kisebb eséllyel alakul ki allergia. A kutatáshoz több adatbázist is felhasználtak, melyek gyerekek egészségügyi adatait tartalmazták és többek között arra is választ adtak, hogy a gyerekek háztartásában voltak-e háziállatok.

Mára elterjedt elképzeléssé vált, hogy a csecsemőknél és a gyerekeknél a baktériumokkal való érintkezés jótékony hatással van az immunrendszerük fejlődésére – ezzel segítve őket az életük későbbi szakaszában. Emiatt az új kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, milyen szerepe van a háziállatoknak ebben a hatásban.

A vizsgálathoz két korábbi kutatás során megalkotott adatbázist használtak (összesen több mint 1000 gyerek), amelyek tartalmazták a kérdés megválaszolásában jelentős elemeket. Az első adatbázis szerint a háziállatok nélkül felnövő gyerekek 49 százalékánál alakult ki valamilyen allergia – amiben itt az asztmát, ekcémát és más hasonló problémákat is hozzávették. Ez a szám 43 százalékra csökkent, ha a gyerekek egy háziállat közelében nőttek fel és egészen 24 százalékra esett vissza három házi kedvenc mellett.

A másik adatbázis eredményei valamivel pozitívabbak voltak. Itt a háziállatok nélkül felnövő gyerekek 48 százaléka, az egy háziállatos gyerekek 35 százaléka és a több háziállat mellett felnövő gyerekek 21 százaléka szenvedett allergiában az életük későbbi szakaszában.

A kutatók szerint mivel mindkét adatbázis hasonló arányokról számol be, így jó eséllyel igaz, hogy a háziállatok közelsége csecsemő korban segíthet az allergia megelőzésében. Az adatbázisok közötti különbségek egy része azzal magyarázható, hogy az allergia kockázatát más hatások is befolyásolják – például, hogy valaki vidéken vagy egy nagyvárosban lakik-e.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.