Lényegesen javítottak a német fúziós erőmű teljesítményén

Amerikai és német kutatók egy az Amerikai Energiaügyi hivatal és a Princeton Plazma Fizika Labor által tervezett új mágneses tekercsrendszert használták fel, hogy feljavítsák a Wendelstein 7-X (W7-X) sztellarátor teljesítményét. A német gép a világon legnagyobb és legfejlettebb sztellarátor, ami a fúziós energia tudományos alapjainak vizsgálatára és a jövőbeli fúziós erőművek alapjául szolgál – ezek a fúziós erőművek a Napban lejátszódó folyamatokhoz hasonló módon termelnek energiát, amivel az elméletek szerint egy végtelen energiaforrást kaphatunk.

Az új kisérlet megmutatja az öt rézbevonatú tekercs képességeit és hogy a segítségükkel milyen kifinomult módon irányítható a rendszer és mennyivel javítható a W7-X teljesítménye. A kutatók szerint ez a fejlesztés egy hatalmas előrelépés a jövő sztellarátorai felé és még hatalmasabb előrelépés az eredetileg a Plazma Fizikai Max Planck Intézet által épített és üzemeltetett sztellarátor számára is – amit mára már egy nemzetközi csapat kutat.

A sztellarátor jelentős előnyét az adja, hogy aránylag kevés beviteli energiával is képesek fenntartani a plazmát – ezzel megkönnyítve a hatékony működést. A hátrányuk viszont az, hogy az összetett csavart formájuk nehezen megtervezhető és még nehezebben felépíthető – legalábbis a szükséges pontossággal.

A W7-X második kísérleti fázisának a végét decemberben érte el, jobb eredményt mutatva a melegítés és a belső körülmények mérése terén is. A kísérlet különleges újítása a “sziget divertor”, melynek felhasználásával eltávolítható a plazmát elhagyó hő és a részecskék, ami egy nagyon fontos újítás.

Az új kísérlet megmutatta, hogy a bevont tekercsek képesek javítani az eltéréseken, ami lehetővé tette a W7-X számára az akár 30 másodperces plazma kisüléseket is. Ezen felül a tekercsek lehetővé tették a mágneses mező pontosabb mérését is. Ami meglepő volt a tudósok számára, hogy a tekercs beépítése után annak csak 10%-os kapacitással kellett működni a folyamat stabilizálásához – ezzel is megmutatva, hogy mennyire precízen építették fel a W-7X-et. Ez a többletkapacitás azt is jelenti, hogy a tudósoknak módja lesz a különböző szélsőséges esetek vizsgálatára is egy megfelelően irányítható környezetben – ami segíthet jobban megérteni a technológia lehetséges veszélyeit és hogy azok hogyan előzhetőek meg.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.