Lényegesen jobbak az agyterületek működésének szimulálásában a legújabb videokártyák

A Sussex Egyetem kutatóinak sikerült elkészítenie az eddigi leggyorsabb és legenergiahatékonyabb szimulációt a patkányok agyának egy bizonyos részéről és ehhez kereskedelmi forgalomban lévő számítógépes alkatrészeket használtak csak.

A kutatók által épített bárki által megvásárolható grafikus kártyák által alkotott rendszer a világ legnagyobb 50 szuperszámítógépét utasította maga mögé az agyi szimulációjának hatékonyságában.

A kutatók reményei szerint az agyműködés lemodellezésével képesek lehetnek meghatározni, hogy az agyat ért különböző sérülések milyen hatással lehetnek az agyműködésre, valamint hogy abban is segíthet, hogy megállapítsák milyen strukturális eltérések vezetnek az autizmushoz vagy az epilepsziához hasonló mentális problémákhoz.

A csapat szerint továbbá az agyműködés lemodellezése a mesterséges intelligenciák fejlesztését is felgyorsíthatja – amit igazol az is, hogy az egyetemen a most használt szoftver egy korábbi kezdetleges változatával szimulált rovar idegrendszert már használtak önműködő repülő drónok irányításához.

Az elmúlt évtizedekben a számítástechnikában hatalmas előrelépések történtek, viszont a jelenlegi processzor architektúrák lassan elérik a fizikai határaikat. Itt jönnek képbe a grafikus kártyák (GPU), amik teljesítményben bizonyos folyamatokban már most is hatalmas előrelépést jelentenek a processzorokhoz képest.

A kutatás hatalmas újítása a neuron hálózatok lemodellezésére használt GeNN szoftver, amivel pusztán egy csúcskategóriás grafikus kártya segítségével akár 10 százalékkal gyorsabban is el tudták végezni a szimulációkat, mintha egy szuperszámítógépet vagy a SpiNNaker kifejezetten idegrendszerek modellezésére készített úgynevezett neuromorf rendszert használták volna. Mindezen felül a lényegesen szerényebb alkatrészek miatt a rendszer nagyságrendekkel kevesebb energiából működött.

A kutatók szerint a rendszer felnagyításával vagy a grafikus kártyák direkt erre a célra történő optimalizálásával, már akár az emberi agy összetettségét megközelítő modelleket is tudnak majd futtatni.

Amíg az emberi agy lemodellezésének még rengeteg ismereti akadálya van, addig a kutatók szerint a legnagyobb szuperszámítógépek számítási kapacitása az elméletek szerint már elégséges lenne egy ilyen szimuláció futtatására. Mivel a szuperszámítógépek közül több főleg grafikus kártya alapú, így a kutatók bizakodóak, hogy a most fejlesztett szoftvert ezekre a rendszerekre is át tudják majd ültetni. Ezt a következő évben ki is szeretnék próbálni mégpedig egy majom agyának látásért felelős részének lemodellezésével – ami több mint 50-szer akkora mint  a most vizsgált neuron hálózat.

Forrás: frontiersin.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.