Létrehoztak egy új betűtípust, ami segíthet emlékezni az olvasottakra

Az ausztrál Melbourne Királyi Technológiai Intézet kutatócsapata létrehozott egy új betűtípust, a Sans Forgetica-t. A betűtípus célja, hogy elősegítse a szövegre való emlékezést. A kutatók egy sajtótájékoztatón számoltak be az új betűtípusról és egy weboldalt is elérhetővé tettek, ahol az letölthető. A csapat szerint ez az első olyan betűtípus, amit direkt azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítse az emberek számára az általuk olvasottakra való jobb emlékezést.

A betűtípus ötlete egy memóriát fejlesztő projekt keretén belül merült fel, melynek célja az volt, hogy elősegítsék a diákok hatékonyabb tanulását. A kutatók a viselkedési pszichológiai ismereteiket és design specialisták segítségét vették igénybe, hogy megalkossák az új betűtípus különböző karaktereit. Ez a módszer több betűtípust is eredményezett, melyeket ezután 400 önkéntes diák bevonásával tesztelték. Az eredmények szerint a Sans Forgetica-nak van a legnagyobb pozitív hatása.

Az alapötlet az volt, hogy egy olyan betűtípust hozzanak létre, ami enyhén megnehezíti az olvasást, ezzel rákényszerítve az olvasókat arra, hogy nagyobb erőfeszítést tegyenek a szavak értelmezésére. Ez a kognitív pszichológiában “kívánatos nehézség” néven ismert koncepció, ami során egy bizonyos mértékű nehezítés hozzáadásával megnövelhető az emberek által használt kognitív folyamatok hatásfoka, ami többek között jobb emlékezet formájában jelenik meg.

Hogy ezt elérjék a kutatók, a hagyományos italic betűtípushoz képest az új betűtípus az ellenkező irányba dől és minden betűből hiányoznak egyes elemek, illetve a betűtípus alapjául a sans serif szolgál. Eredményül egy olyan betűtípust kaptak, ami nagyobb kihívást jelent a szemeknek, ha az agynak nem is. A betűtípus egyik hátránya viszont, hogy lassítja az emberek olvasását is, ami negatívan hathat az amúgy is leterhelt diákokra.

A kutatók szerint viszont a vizsgára készülő diákokon túl is több felhasználási területe lehet a betűtípusoknak – például segíthet abban, hogy megjegyezzünk fontosabb dátumokat vagy például az egyre növekvő számú jelszavainkat.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.