Kategóriák Tech

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így a ragasztó felhasználásával olyan termékek készíthetőek, melyeknek újrahasznosítása lényegesen egyszerűbbé válik.

Jelenleg a mobil telefonoktól, a mikrohullámú sütőkön át az autó műszerfalakig rengeteg termék összeszerelésénél használnak ragasztót. Ez gyorsítja és olcsóbbá is teszi a gyártást, viszont lényegesen nehezebbé teszi a szétszerelésüket, ami miatt ezeknek a termékeknek a jelentős része egy szeméttelepen végzi.

A Sussex Egyetem és a Stanelco RF Technologies cég kutatócsapata által kifejlesztett új ragasztó típus apró fém részecskéket tartalmaz. Amikor az anyagot egy váltakozó mágneses mezőbe helyezik, akkor az elolvad ezzel felszabadítva az általa összekötött tárgyakat.

A tesztek szerint a ragasztóval műanyag, fa, üveg és fém is ragasztható, amíg erejét tekintve vetekszik a jelenlegi ipari ragasztókkal.

A kutatók elmondása szerint a ragasztó olvadását az okozza, hogy a bennük lévő fém részecskék felmelegednek és a ragasztónak is hőt adnak le. Az olvasztást követően a ragasztóból valamennyi a szétválasztott tárgyon maradhat, viszont mivel a folyamat  célja főleg az újrahasznosítás, így ez nem okoz problémát.

A mágneses mező használatának másik nagy előnye, hogy mivel csak a fémet melegíti, így az emberek számára ártalmatlan.

Barnaby Greenland, a kutatás egyik vezetője, a módszer használatát úgy képzeli el, hogy a szétválasztani kívánt tárgyak egy futószalag segítségével haladnának át a mágneses mezőn, ami után több lépésben szortírozhatóak a szétvált alkatrészek.

Mindez azért fontos mivel jelenleg a ragasztott berendezéseket csak ritkán hasznosítják újra és amikor erre mégis sor kerül, akkor vegyszerekre van szükség a ragasztó oldására – aminek esetenként környezetkárosító hatásai is lehetnek.

A ragasztót viszont az elképzelések szerint nemcsak a tárgyak későbbi szétbontásához, hanem az összeszereléséhez is fel lehet használni – mivel szabályozható hogy a ragasztó mikor ragadjon. Ennek lehetőségeit a kutatók a projekt következő lépésében vizsgálják majd behatóbban.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom