Mágnesesség lehet a grafén szélein

Egy brit, német és amerikai kutatókból álló csapat felfedezte, hogy mágnesesség van a grafén szélein. Tanulmányukban a csapat leírta, hogy hogyan jutottak erre a következtetésre és hogy milyen jelentősége is van ennek.

A grafén egy 2 dimenziós szén atom réteg alkotja. Ez elmúlt években egyre több kutatás történt az anyaggal kapcsolatban, köszönhetően az egyedi tulajdonságainak, amelyeket új technológiai fejlesztésekhez is felhasználhatják. Az egyik ilyen lehetséges felhasználási terület a kvantum számítástechnika. Azonban az elképzelésnek eddig határt szabott a tény, hogy a kutatók eddig képtelenek voltak igazolni az anyag szélein vélt mágnesességet. Viszont a mostani kutatásnál megoldást találtak erre a problémára.

A korábbi kutatások felvetették a lehetőséget, hogy a grafén szélein úgy indukálhatnak mágnesességet, hogyha az anyagot cikcakkos alakba rendezik. Viszont ezt könnyebb mondani mint megvalósítani, köszönhetően annak, hogy igen nehéz ilyen alakba önteni a grafént, amíg szimultán meggyőződnek róla, hogy nem keletkeztek hibák az anyagban.

Hogy megoldják ezt a problémát a kutatók egy korábban megalkotott módszert használtak, amivel egy kémiai oldat segítségével egységes alakú grafént hozhatnak létre. A technológia módosítását követően a csapat rájött, hogy képesek ‘nanomasnikat’ alkotni, melyeknek egységes cikcakkos alakja van. A technikát ezen felül úgy módosították, hogy mágneses nitronil-nitroxid molekulákat rakjon a grafén széleire.

Az eredmények szerint a csapat által létrehozott anyag stabil és elég erős ahhoz, hogy a segítségével teszteljék az anyag mágneses tulajdonságának elméletét. Ezen felül a kutatók, hogy megmutassák a mágneses szél létezését, megmérték az anyag szélének a spinjét -és azt, hogy azok mennyi idő alatt érik el az egyensúlyt elvesztve koherenciájukat. Az eredményeik szerint ez egy mikroszekundum alatt következet be, ami jó hír, mivel ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a jelenséget ki tudják használni.

A csapat mindezen felül arról is beszámolt, hogy meg tudták mutatni, hogy a szabad gyökök elektronjai képesek voltak kapcsolatba lépni a szélek spinjével.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.