Kategóriák Tech

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A fejlesztés egy jelentős előrelépést jelen a bőrátültetésben – melynél így az új bőr sokkal hasonlóbb lehet az adott személy természetes bőréhez.

Pankaj Karande, a kutatás egyik vezetője szerint, a jelenlegi megoldások inkább egy drága “sebtapasznak” felelnek meg, ami elősegíti a sebek gyógyulását, viszont a hosszú távú integrációja csak a legritkább esetben sikeres – amit főleg a véredények hiánya eredményez.

A kutatócsapat már több éve dolgozik a problémán és korábbi munkáikban már létrehoztak két fajta emberi sejtet, amit “biológiai tintaként” használhatnak bőr nyomtatásához. Azóta a csapat a Yale Orvosi Egyetem kutatóival is kiegészült, akikkel együtt az erek nyomtatását tűzték ki célul.

A fő fejlesztés az emberi endotél sejtek – amik az erek belső falát alkotják – és a pericita sejtek – amik az endotél sejtek vonják körül – alkalmazása volt, amivel pár hét alatt biológiailag releváns érrendszert tudtak kialakítani mesterséges bőrben.

A csapat elmondása szerint ezekkel a lépésekkel áthidalták a biológiai rendszereknél lényegesen egyszerűbb mesterséges megoldások problémáját és a természet felhasználásával az összetettség egy új szintjére léptek.

A kész bőr beültetésének lehetőségeit már egereken is vizsgálták és a tapasztalataik szerint a mesterséges erek képesek kapcsolatot teremteni az egerek érhálózatával és idővel össze is kapcsolódnak. Ez rendkívül fontos mert így a véren keresztül tápanyagok és más szükséges anyagok jutnak a beültetett bőr többi részébe, aminek integrációja így sokkal valószínűbbé válik.

Azonban a klinikai alkalmazás előtt még lényeges problémák állnak, mivel az emberekre átültetve még további lépésekre lesz szükség – például a CRISPR-re -, ahhoz hogy megakadályozzák azt hogy a szervezet kilökje az idegen szöveteket magából.

Mindez viszont azt jelenti, hogy e megoldás idővel teljesen az adott betegre szabott kezelést eredményezhet, ami jól mutatja a 3D nyomtatás és a precíziós gyógyászat lehetőségeit.

További nehézséget jelenthet, hogy például a komoly égési sérüléseket szenvedő betegeknél jellemzően a bőr idegvégződései is sérülnek, amiknek visszanövesztésére még nem egyértelmű hogy a most kifejlesztett módszer alkalmas lehet-e.

Azonban más betegeknél – mint a cukorbetegek – lehetővé teheti vagy lényegesen felgyorsíthatja a sebek gyógyulását.

Forrás: liebertpub.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

A plutónium új stabil formáját fedezték fel

A Helmholtz Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) által vezetett nemzetközi kutatócsapat az Európai Szinkrotron segítségével a plutónium egy eddig ismeretlen oxidált vegyületét…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom