Kategóriák Tech

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A fejlesztés egy jelentős előrelépést jelen a bőrátültetésben – melynél így az új bőr sokkal hasonlóbb lehet az adott személy természetes bőréhez.

Pankaj Karande, a kutatás egyik vezetője szerint, a jelenlegi megoldások inkább egy drága “sebtapasznak” felelnek meg, ami elősegíti a sebek gyógyulását, viszont a hosszú távú integrációja csak a legritkább esetben sikeres – amit főleg a véredények hiánya eredményez.

A kutatócsapat már több éve dolgozik a problémán és korábbi munkáikban már létrehoztak két fajta emberi sejtet, amit “biológiai tintaként” használhatnak bőr nyomtatásához. Azóta a csapat a Yale Orvosi Egyetem kutatóival is kiegészült, akikkel együtt az erek nyomtatását tűzték ki célul.

A fő fejlesztés az emberi endotél sejtek – amik az erek belső falát alkotják – és a pericita sejtek – amik az endotél sejtek vonják körül – alkalmazása volt, amivel pár hét alatt biológiailag releváns érrendszert tudtak kialakítani mesterséges bőrben.

A csapat elmondása szerint ezekkel a lépésekkel áthidalták a biológiai rendszereknél lényegesen egyszerűbb mesterséges megoldások problémáját és a természet felhasználásával az összetettség egy új szintjére léptek.

A kész bőr beültetésének lehetőségeit már egereken is vizsgálták és a tapasztalataik szerint a mesterséges erek képesek kapcsolatot teremteni az egerek érhálózatával és idővel össze is kapcsolódnak. Ez rendkívül fontos mert így a véren keresztül tápanyagok és más szükséges anyagok jutnak a beültetett bőr többi részébe, aminek integrációja így sokkal valószínűbbé válik.

Azonban a klinikai alkalmazás előtt még lényeges problémák állnak, mivel az emberekre átültetve még további lépésekre lesz szükség – például a CRISPR-re -, ahhoz hogy megakadályozzák azt hogy a szervezet kilökje az idegen szöveteket magából.

Mindez viszont azt jelenti, hogy e megoldás idővel teljesen az adott betegre szabott kezelést eredményezhet, ami jól mutatja a 3D nyomtatás és a precíziós gyógyászat lehetőségeit.

További nehézséget jelenthet, hogy például a komoly égési sérüléseket szenvedő betegeknél jellemzően a bőr idegvégződései is sérülnek, amiknek visszanövesztésére még nem egyértelmű hogy a most kifejlesztett módszer alkalmas lehet-e.

Azonban más betegeknél – mint a cukorbetegek – lehetővé teheti vagy lényegesen felgyorsíthatja a sebek gyógyulását.

Forrás: liebertpub.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom