Kategóriák Ember

Már genetikai bizonyítékkal is alátámasztják: az emberek magukat szelídítették meg

A Barcelona Egyetem új tanulmánya szerint genetikai nyomai vannak annak, hogy az emberek magukat ‘háziasították’ azáltal, hogy a barátságosabb, együttműködőbb viselkedésű társakat részesítették előnyben.

A kutatók egy olyan genetikai hálózatot azonosítottak, ami a modern emberek arcának kialakításában és a szociális viselkedésben szerepet játszó gének alkotják és a neander-völgyi emberek genomjából hiányzik. Ehhez Williams-szindrómás sejteket használtak fel.

A háziasítás is csupán az evolúciós folyamat egyik része és az emberek ön-háziasításának elmélete először a 19. században merült fel. Ezt erősíti, hogy anatómiai és viselkedési szempontból is több párhuzam vonható az emberek és a háziasított állatok között.

A mostani kutatásért felelős csapat tagjai ezt már korábban genetikai hasonlóságok felfedezésével is megtámogatták. A mostani tanulmány ennél még egy lépéssel tovább megy és a gerincesek fejlődésében fontos szerepet játszó egyik idegi őssejt fajtát vizsgálták.

Az elméletek szerint ezeknek a még nem specializálódott idegsejteknek a számának csökkenése az állatok háziasításának egyik jellemzője és az új elmélet szerint ez a változás okozhatta az emberek szociális viselkedését és az arc alakjának megváltozását.

Hogy bizonyítékot találjanak a kapcsolatra, a kutatók Williams-szindrómás betegeket vizsgáltak,a mi egy olyan idegfejlődési rendellenesség, melynél az embriógenezis során deficit alakul ki a már említett idegi őssejt fajtánál.

A tanulmányban ezért ilyen betegektől vettek bőr mintákat, amiből őssejteket képeztek és a sejtek specializálódásának folyamatát követték végig. Ez ahhoz vezetett hogy megállapították a BAZ1B nevű gén – ami a Williams-szindrómában érintett – határozza meg ezeknek az idegi őssejteknek a viselkedését – alacsonyabb aktivitás mellett kevésbé magasabb aktivitás mellett pedig jobban migrálnak az elősejtek.

A csapat ezután megmutatta hogy a BAZ1B gén jelenléte modern emberi populációknál más gének mutációjával jár együtt, amik az ősembereknél nem voltak jelen. Ez az elméletek szerint azt jelentheti, hogy ez a BAZ1B genetikai hálózat lehet a felelős az emberek ön-háziasítása során megjelenő tulajdonságokért, amik más ősi embereknél – mint a neander-völgyiek nincsenek jelen.

Az eredmények a szakértők szerint nemcsak a az emberek múltjáról árulnak el többet, hanem egy új módszert is adhatnak, amivel a különböző emberi fejlődésbeli problémák betekintést engedhetnek az emberei evolúcióba.

Forrás: advances.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom