Kategóriák Ember

Már genetikai bizonyítékkal is alátámasztják: az emberek magukat szelídítették meg

A Barcelona Egyetem új tanulmánya szerint genetikai nyomai vannak annak, hogy az emberek magukat ‘háziasították’ azáltal, hogy a barátságosabb, együttműködőbb viselkedésű társakat részesítették előnyben.

A kutatók egy olyan genetikai hálózatot azonosítottak, ami a modern emberek arcának kialakításában és a szociális viselkedésben szerepet játszó gének alkotják és a neander-völgyi emberek genomjából hiányzik. Ehhez Williams-szindrómás sejteket használtak fel.

A háziasítás is csupán az evolúciós folyamat egyik része és az emberek ön-háziasításának elmélete először a 19. században merült fel. Ezt erősíti, hogy anatómiai és viselkedési szempontból is több párhuzam vonható az emberek és a háziasított állatok között.

A mostani kutatásért felelős csapat tagjai ezt már korábban genetikai hasonlóságok felfedezésével is megtámogatták. A mostani tanulmány ennél még egy lépéssel tovább megy és a gerincesek fejlődésében fontos szerepet játszó egyik idegi őssejt fajtát vizsgálták.

Az elméletek szerint ezeknek a még nem specializálódott idegsejteknek a számának csökkenése az állatok háziasításának egyik jellemzője és az új elmélet szerint ez a változás okozhatta az emberek szociális viselkedését és az arc alakjának megváltozását.

Hogy bizonyítékot találjanak a kapcsolatra, a kutatók Williams-szindrómás betegeket vizsgáltak,a mi egy olyan idegfejlődési rendellenesség, melynél az embriógenezis során deficit alakul ki a már említett idegi őssejt fajtánál.

A tanulmányban ezért ilyen betegektől vettek bőr mintákat, amiből őssejteket képeztek és a sejtek specializálódásának folyamatát követték végig. Ez ahhoz vezetett hogy megállapították a BAZ1B nevű gén – ami a Williams-szindrómában érintett – határozza meg ezeknek az idegi őssejteknek a viselkedését – alacsonyabb aktivitás mellett kevésbé magasabb aktivitás mellett pedig jobban migrálnak az elősejtek.

A csapat ezután megmutatta hogy a BAZ1B gén jelenléte modern emberi populációknál más gének mutációjával jár együtt, amik az ősembereknél nem voltak jelen. Ez az elméletek szerint azt jelentheti, hogy ez a BAZ1B genetikai hálózat lehet a felelős az emberek ön-háziasítása során megjelenő tulajdonságokért, amik más ősi embereknél – mint a neander-völgyiek nincsenek jelen.

Az eredmények a szakértők szerint nemcsak a az emberek múltjáról árulnak el többet, hanem egy új módszert is adhatnak, amivel a különböző emberi fejlődésbeli problémák betekintést engedhetnek az emberei evolúcióba.

Forrás: advances.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom