Kategóriák Tech

Már nagyon közel a szoba-hőmérsékleten is működő szupravezető

A George Washington Egyetem kutatóinak sikerült megvalósítania a fizikai egyik legjobban várt célját; a szoba-hőmérsékleten véghezvitt szupravezetést.

A szupravezetést az elektromos ellenállás megszűnése jellemzi és eddig több anyagnál is demonstrálták a működését, viszont ehhez kritikus volt, hogy nagyon alacsony hőmérsékletre hűtsék őket. Így az eddigi legkorábban szupravezetővé váló anyagot is -180 Celsius fokra kellet hűteni a működéséhez, ami egyértelműen lényegesen lekorlátozta a felhasználását.

Mivel az elektromos ellenállás rontja az elektromos rendszerek hatásfokát így a szoba-hőmérsékletű szupravezetés felhasználása lényegesen javíthat az egyes eszközök fogyasztásán, megkönnyítheti az elektromosság szállítását és a számítástechnikában is erősebb rendszerek létrejöttéhez vezethet.

Szakértők szerint a szupravezetés jelenleg a legnagyobb olyan látható fizikai probléma, melynek megoldása teljesen átformálhatja a hétköznapi technológiákat is. És amíg a szupravezetés előidézéséhez a rendkívül alacsony hőmérséklet helyett most szélsőségesen magas nyomást – 2 millió atmoszféra – használtak, az eredmény így is fontos pont lehet a fizika történelmében.

A kutatásban a fizikusok egy gyémánt üllő cellával idéztek elő hatalmas nyomást, amivel lantán és hidrogén molekulákat nyomtak össze. Az elegyet ezután felmelegítették, melynek hatására megváltozott az anyag felépítése és LaH10 molekulák képződtek, amelyek magas hőmérséklet mellett is képesek a szupravezetésre.

Amíg fenntartották a magas nyomást a kutatócsapat következetes változásokat mért az anyag elektromos tulajdonságaiban, ami 180-200 gigapascal nyomás mellet már -13 C°-on is szupravezetőként viselkedett, amíg +7 C°-on is megőrizte tulajdonságainak egy részét.

A kutatók szerint a felfedezés a szupravezetés korának hajnalát jelezheti és a csapat szerint a most vizsgált vegyületnél még sokkal több jó kiindulási alapot jelentő vegyület létezik, így a kutatás következő lépéseiben ezeknek a tulajdonságait vizsgálják majd, hogy megtalálják a tökéletest.

Forrás: journals.aps.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.