Kategóriák Űr

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában – például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -, viszont most a Kolorádó Egyetem kutatói valósággá tehetik a technológiát.

A Torin Clark által vezetett projekt még nem képes lemásolni a filmekben látott csodákat, viszont az általuk tervezett forgó rendszert a jövő űrállomásának és holdbázisának kamráiban is felhasználhatják majd ellensúlyozva a súlytalanság egészségre gyakorolt negatív hatásait.

A jelenlegi ismereteink szerint a mesterséges gravitáció nélkül a lehetetlen feladat lenne a Marsra vagy más messzebb lévő égitestre történő utazás, mivel a súlytalanságnak ilyen hosszú idő alatt már végzetes hatásai is lehetnek. Azonban még mielőtt megoldást találnának erre a problémára a mesterséges gravitáció által okozott egyéb problémákra is megoldást kell találni; mégpedig ‘tengeribetegségre’ – avagy kinetózisra.

A súlytalanságban töltött idő során többek között csökken az asztronauták csonttömege, megváltozik a keringése és a látásukban is problémák adódhatnak. Jelenleg a problémákkal szemben külön-külön lépnek fel, viszont a mesterséges gravitáció mindegyikre megoldást jelenthet.

A mérnökök által elkészített úgynevezett rövid sugarú centrifuga egy fémből készült kórházi hordágyra emlékeztet. Az ágyra fekvő ember számra egy láb tartót helyeztek az ágy végére. A berendezés működésekor a rendszer úgy kezd forogni, hogy a rajta fekvő úgy érezze mintha felegyenesedve állna – a saját súlya alatt.

Azonban ha a centrifugában fekvő ember elfordítja a fejét akkor a belső fül zavara miatt úgy érezheti mintha elveszítené az egyensúlyát. Ez a különös jelenség jelentett eddig megoldhatatlan akadályt a mesterséges gravitáció előtt.

Az új kutatásban többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hozzá tudják-e szoktatni az asztronautákat a mesterséges gravitációhoz. Ehhez egy tíz alkalmas ‘edzés’ sorozatot hoztak létre, melyeknél eredetileg sokkal lassabb forgással indítottak és alkalmanként emeltek rajta.

Az alkalmak időtartamát személyre szabottan határozták meg és az utolsó alkalomra a kísérletben részt vevő önkéntesek már nem érezték rosszul magukat magas forgási sebesség mellett sem.

Ezen felül egy éppen folyamatban lévő új kutatás szerint 50 alkalommal még nagyobb sebességek elviselésére is képessé lehet tenni az embereket. Azonban még mielőtt hasonló berendezéseket telepítenének mondjuk a Nemzetközi Űrállomásra, olyan kérdésekre is választ kell adniuk, mint hogy a meddig tartanak a mesterséges gravitáció nyújtotta pozitív hatások és milyen gyorsasággal érhető el a legoptimálisabb hatás.

Forrás: arc.aiaa.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom