Kategóriák Űr

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában – például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -, viszont most a Kolorádó Egyetem kutatói valósággá tehetik a technológiát.

A Torin Clark által vezetett projekt még nem képes lemásolni a filmekben látott csodákat, viszont az általuk tervezett forgó rendszert a jövő űrállomásának és holdbázisának kamráiban is felhasználhatják majd ellensúlyozva a súlytalanság egészségre gyakorolt negatív hatásait.

A jelenlegi ismereteink szerint a mesterséges gravitáció nélkül a lehetetlen feladat lenne a Marsra vagy más messzebb lévő égitestre történő utazás, mivel a súlytalanságnak ilyen hosszú idő alatt már végzetes hatásai is lehetnek. Azonban még mielőtt megoldást találnának erre a problémára a mesterséges gravitáció által okozott egyéb problémákra is megoldást kell találni; mégpedig ‘tengeribetegségre’ – avagy kinetózisra.

A súlytalanságban töltött idő során többek között csökken az asztronauták csonttömege, megváltozik a keringése és a látásukban is problémák adódhatnak. Jelenleg a problémákkal szemben külön-külön lépnek fel, viszont a mesterséges gravitáció mindegyikre megoldást jelenthet.

A mérnökök által elkészített úgynevezett rövid sugarú centrifuga egy fémből készült kórházi hordágyra emlékeztet. Az ágyra fekvő ember számra egy láb tartót helyeztek az ágy végére. A berendezés működésekor a rendszer úgy kezd forogni, hogy a rajta fekvő úgy érezze mintha felegyenesedve állna – a saját súlya alatt.

Azonban ha a centrifugában fekvő ember elfordítja a fejét akkor a belső fül zavara miatt úgy érezheti mintha elveszítené az egyensúlyát. Ez a különös jelenség jelentett eddig megoldhatatlan akadályt a mesterséges gravitáció előtt.

Az új kutatásban többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hozzá tudják-e szoktatni az asztronautákat a mesterséges gravitációhoz. Ehhez egy tíz alkalmas ‘edzés’ sorozatot hoztak létre, melyeknél eredetileg sokkal lassabb forgással indítottak és alkalmanként emeltek rajta.

Az alkalmak időtartamát személyre szabottan határozták meg és az utolsó alkalomra a kísérletben részt vevő önkéntesek már nem érezték rosszul magukat magas forgási sebesség mellett sem.

Ezen felül egy éppen folyamatban lévő új kutatás szerint 50 alkalommal még nagyobb sebességek elviselésére is képessé lehet tenni az embereket. Azonban még mielőtt hasonló berendezéseket telepítenének mondjuk a Nemzetközi Űrállomásra, olyan kérdésekre is választ kell adniuk, mint hogy a meddig tartanak a mesterséges gravitáció nyújtotta pozitív hatások és milyen gyorsasággal érhető el a legoptimálisabb hatás.

Forrás: arc.aiaa.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom