Kategóriák Űr

Már nem csak tudományos fantasztikum a mesterséges gravitáció

A mesterséges gravitáció már hosszú ideje jelen van a tudományos fantasztikum világában – például a 2001: Űrodüsszeia forgó űrhajója -, viszont most a Kolorádó Egyetem kutatói valósággá tehetik a technológiát.

A Torin Clark által vezetett projekt még nem képes lemásolni a filmekben látott csodákat, viszont az általuk tervezett forgó rendszert a jövő űrállomásának és holdbázisának kamráiban is felhasználhatják majd ellensúlyozva a súlytalanság egészségre gyakorolt negatív hatásait.

A jelenlegi ismereteink szerint a mesterséges gravitáció nélkül a lehetetlen feladat lenne a Marsra vagy más messzebb lévő égitestre történő utazás, mivel a súlytalanságnak ilyen hosszú idő alatt már végzetes hatásai is lehetnek. Azonban még mielőtt megoldást találnának erre a problémára a mesterséges gravitáció által okozott egyéb problémákra is megoldást kell találni; mégpedig ‘tengeribetegségre’ – avagy kinetózisra.

A súlytalanságban töltött idő során többek között csökken az asztronauták csonttömege, megváltozik a keringése és a látásukban is problémák adódhatnak. Jelenleg a problémákkal szemben külön-külön lépnek fel, viszont a mesterséges gravitáció mindegyikre megoldást jelenthet.

A mérnökök által elkészített úgynevezett rövid sugarú centrifuga egy fémből készült kórházi hordágyra emlékeztet. Az ágyra fekvő ember számra egy láb tartót helyeztek az ágy végére. A berendezés működésekor a rendszer úgy kezd forogni, hogy a rajta fekvő úgy érezze mintha felegyenesedve állna – a saját súlya alatt.

Azonban ha a centrifugában fekvő ember elfordítja a fejét akkor a belső fül zavara miatt úgy érezheti mintha elveszítené az egyensúlyát. Ez a különös jelenség jelentett eddig megoldhatatlan akadályt a mesterséges gravitáció előtt.

Az új kutatásban többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hozzá tudják-e szoktatni az asztronautákat a mesterséges gravitációhoz. Ehhez egy tíz alkalmas ‘edzés’ sorozatot hoztak létre, melyeknél eredetileg sokkal lassabb forgással indítottak és alkalmanként emeltek rajta.

Az alkalmak időtartamát személyre szabottan határozták meg és az utolsó alkalomra a kísérletben részt vevő önkéntesek már nem érezték rosszul magukat magas forgási sebesség mellett sem.

Ezen felül egy éppen folyamatban lévő új kutatás szerint 50 alkalommal még nagyobb sebességek elviselésére is képessé lehet tenni az embereket. Azonban még mielőtt hasonló berendezéseket telepítenének mondjuk a Nemzetközi Űrállomásra, olyan kérdésekre is választ kell adniuk, mint hogy a meddig tartanak a mesterséges gravitáció nyújtotta pozitív hatások és milyen gyorsasággal érhető el a legoptimálisabb hatás.

Forrás: arc.aiaa.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.