Más hangot adnak ki az emberekkel együtt halászó delfinek

A halászokkal együttműködő delfinek hangja eltér a többiekétől – valószínűleg ez segíti őket egymás megkülönböztetésében.

A brazil halászok egy része már hosszú ideje együtt dolgozik a delfinekkel, akik a partig kergetik a kisebb halak csoportjait ahol jelzik a halászoknak, hogy kivethetik a hálójukat. Ezzel a módszerrel a halászok több halat foghatnak.

“A delfineknek is hasonló haszna lehet ebből,” mondta Mauricio Cantor, a Santa Catarina Állami Egyetemről.

A kergetett halak valószínűleg a háló kivetését követően még jobban megzavarodnak és ezzel könnyebb préda a delfinek számára is.

Azonban csak kevés delfin – egyedül vagy kisebb csoportban – működik együtt az emberekkel. Hogy többet tudjanak meg a segítőkész és nem segítőkész delfinekről, a kutatók felvették a hangjukat, amíg éppen egyedül vagy a halászokkal együtt vadásznak a prédára.

Meglepő módon az együttműködő delfinek hangja eltérő volt a nem együttműködő társaikhoz képest, még akkor is amikor éppen egyedül vadásztak.

A különböző területekről származó delfinek hangja általában eltérő, viszont a tudósok szerint az kevésbé gyakori, hogy egy kis területen ekkora különbségek legyenek a delfinek hangja között.

Mivel ezeknek a delfineknek a hangja, akkor is eltérő marad, amikor egyedül vadásznak, így a tudósok szerint ez nem azt jelentheti, hogy emberekkel halásznak hanem ezzel a hanggal a delfinek valószínűleg egy csoport tagjaiként jelölik meg magukat.

Egy másik magyarázat szerint ez a változás az emberi nyelvek nyelvjárásaihoz vagy szlengjeihez lehet hasonló.

“A delfinek klikkelő hangokkal kommunikálnak etetés közben,” mondta Elena Papale, az Olasz Nemzeti Kutató Tanácstól.

Így a kutatóknak a klikkelő hangokat is meg kell vizsgálniuk, hogy többet megtudjanak a delfinek kommunikációjáról.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.