Kategóriák Egészség

Meditációval javítottak a pszilocibin pozitív hatásain

Az elmúlt években egyre többet hallani pszichedelikumok klinikai környezetben való alkalmazásának lehetőségeiről, főleg a depresszió és a szorongás kezelésével kapcsolatban.

Most a Zürich Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eredetileg buddhizmusból eredő tudatos jelenlét meditációval tovább lehet emelni a pszilocibin (a varázsgomba pszichoaktív hatóanyaga) által kiváltott hosszú távú pozitív hatásokat.

Az LSD-hez és a pszilocibinhez hasonló hallucinogén anyagok megváltoztatják az emberek érzékelési képességeit. Ezzel a fogyasztó számára elmosódik a személy és a világ közötti határ. Ez az élmény sok hasonlóságot mutat a tudatos jelenlét meditáció által kiváltott ‘transzcendencia’ érzethez.

Mindkettő képes a stressz csökkentésére, illetve boldogságérzet, együttérzés és önzetlenség fokozására. Ez éppen az ellenkezője több pszichiátriai problémának – köztük a depresszióval -, amit a megemelkedett önfókusz, visszatérő negatív gondolatok és érzelmek jellemeznek.

A hasonló hatásaik miatt a kutatók körében felmerült a lehetőség, hogy a meditációval feljavíthatóak lehetnek a pszilocibin pozitív hatásai. Hogy ezt bizonyítsák a csapat 40 meditációs szakértő segítségét vette igénybe, akik egy öt napos tudatos jelenlét elvonuláson vettek részt és az első nap vagy egy adag placebót vagy egy adag pszilocibint kaptak.

Az elvonulás következő négy napjában több pszichometriai és neurokognitív módszert is alkalmazta a résztvevők mentális állapotának mérésére. Az eredmények szerint a meditációval javultak a pszilocibin pozitív hatásai és a szer jellegzetes mellékhatásait sem láttak.

Az önkénteseket az elvonulás után négy hónappal is megvizsgálták és ekkor is megállapították, hogy a pszilocibint kapó csoport tagjainál javulást tapasztaltak pszichoszociális, önértékelési és empatikus szempontokból.

Ez egybevág a kutatók korábbi kutatásainak eredményeivel is, amiben MRI felvételeket készítettek önkéntesekről pszilocibin fogyasztása előtt és után és megállapították, hogy a szer jelentős és időtálló változásokat eredményezhet az önkép kialakításáért felelős agyi terület neurális kapcsolataiban.

További felfedezés, hogy az önkéntesek nyitottsága és optimizmusa meghatározó tényező volt abban, hogy milyen mértékű pozitív hatása volt a pszilocibinnek, amíg a meditáció közben gyakorolt figyelem szabályozás és érzelmek újraértékelése mérsékelte a pszilocibinre adott negatív reakciókat – ami jellemzően szorongás.

Ezek alapján a tudatos jelenlét meditáció egy egyszerű módszert jelenthet a pszilocibin hatásainak fokozására, hogyha a szer klinikai vizsgálatai sikerrel zárulnak.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom