Kategóriák Egészség

Meditációval javítottak a pszilocibin pozitív hatásain

Az elmúlt években egyre többet hallani pszichedelikumok klinikai környezetben való alkalmazásának lehetőségeiről, főleg a depresszió és a szorongás kezelésével kapcsolatban.

Most a Zürich Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eredetileg buddhizmusból eredő tudatos jelenlét meditációval tovább lehet emelni a pszilocibin (a varázsgomba pszichoaktív hatóanyaga) által kiváltott hosszú távú pozitív hatásokat.

Az LSD-hez és a pszilocibinhez hasonló hallucinogén anyagok megváltoztatják az emberek érzékelési képességeit. Ezzel a fogyasztó számára elmosódik a személy és a világ közötti határ. Ez az élmény sok hasonlóságot mutat a tudatos jelenlét meditáció által kiváltott ‘transzcendencia’ érzethez.

Mindkettő képes a stressz csökkentésére, illetve boldogságérzet, együttérzés és önzetlenség fokozására. Ez éppen az ellenkezője több pszichiátriai problémának – köztük a depresszióval -, amit a megemelkedett önfókusz, visszatérő negatív gondolatok és érzelmek jellemeznek.

A hasonló hatásaik miatt a kutatók körében felmerült a lehetőség, hogy a meditációval feljavíthatóak lehetnek a pszilocibin pozitív hatásai. Hogy ezt bizonyítsák a csapat 40 meditációs szakértő segítségét vette igénybe, akik egy öt napos tudatos jelenlét elvonuláson vettek részt és az első nap vagy egy adag placebót vagy egy adag pszilocibint kaptak.

Az elvonulás következő négy napjában több pszichometriai és neurokognitív módszert is alkalmazta a résztvevők mentális állapotának mérésére. Az eredmények szerint a meditációval javultak a pszilocibin pozitív hatásai és a szer jellegzetes mellékhatásait sem láttak.

Az önkénteseket az elvonulás után négy hónappal is megvizsgálták és ekkor is megállapították, hogy a pszilocibint kapó csoport tagjainál javulást tapasztaltak pszichoszociális, önértékelési és empatikus szempontokból.

Ez egybevág a kutatók korábbi kutatásainak eredményeivel is, amiben MRI felvételeket készítettek önkéntesekről pszilocibin fogyasztása előtt és után és megállapították, hogy a szer jelentős és időtálló változásokat eredményezhet az önkép kialakításáért felelős agyi terület neurális kapcsolataiban.

További felfedezés, hogy az önkéntesek nyitottsága és optimizmusa meghatározó tényező volt abban, hogy milyen mértékű pozitív hatása volt a pszilocibinnek, amíg a meditáció közben gyakorolt figyelem szabályozás és érzelmek újraértékelése mérsékelte a pszilocibinre adott negatív reakciókat – ami jellemzően szorongás.

Ezek alapján a tudatos jelenlét meditáció egy egyszerű módszert jelenthet a pszilocibin hatásainak fokozására, hogyha a szer klinikai vizsgálatai sikerrel zárulnak.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom