Kategóriák Egészség

Meditációval javítottak a pszilocibin pozitív hatásain

Az elmúlt években egyre többet hallani pszichedelikumok klinikai környezetben való alkalmazásának lehetőségeiről, főleg a depresszió és a szorongás kezelésével kapcsolatban.

Most a Zürich Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eredetileg buddhizmusból eredő tudatos jelenlét meditációval tovább lehet emelni a pszilocibin (a varázsgomba pszichoaktív hatóanyaga) által kiváltott hosszú távú pozitív hatásokat.

Az LSD-hez és a pszilocibinhez hasonló hallucinogén anyagok megváltoztatják az emberek érzékelési képességeit. Ezzel a fogyasztó számára elmosódik a személy és a világ közötti határ. Ez az élmény sok hasonlóságot mutat a tudatos jelenlét meditáció által kiváltott ‘transzcendencia’ érzethez.

Mindkettő képes a stressz csökkentésére, illetve boldogságérzet, együttérzés és önzetlenség fokozására. Ez éppen az ellenkezője több pszichiátriai problémának – köztük a depresszióval -, amit a megemelkedett önfókusz, visszatérő negatív gondolatok és érzelmek jellemeznek.

A hasonló hatásaik miatt a kutatók körében felmerült a lehetőség, hogy a meditációval feljavíthatóak lehetnek a pszilocibin pozitív hatásai. Hogy ezt bizonyítsák a csapat 40 meditációs szakértő segítségét vette igénybe, akik egy öt napos tudatos jelenlét elvonuláson vettek részt és az első nap vagy egy adag placebót vagy egy adag pszilocibint kaptak.

Az elvonulás következő négy napjában több pszichometriai és neurokognitív módszert is alkalmazta a résztvevők mentális állapotának mérésére. Az eredmények szerint a meditációval javultak a pszilocibin pozitív hatásai és a szer jellegzetes mellékhatásait sem láttak.

Az önkénteseket az elvonulás után négy hónappal is megvizsgálták és ekkor is megállapították, hogy a pszilocibint kapó csoport tagjainál javulást tapasztaltak pszichoszociális, önértékelési és empatikus szempontokból.

Ez egybevág a kutatók korábbi kutatásainak eredményeivel is, amiben MRI felvételeket készítettek önkéntesekről pszilocibin fogyasztása előtt és után és megállapították, hogy a szer jelentős és időtálló változásokat eredményezhet az önkép kialakításáért felelős agyi terület neurális kapcsolataiban.

További felfedezés, hogy az önkéntesek nyitottsága és optimizmusa meghatározó tényező volt abban, hogy milyen mértékű pozitív hatása volt a pszilocibinnek, amíg a meditáció közben gyakorolt figyelem szabályozás és érzelmek újraértékelése mérsékelte a pszilocibinre adott negatív reakciókat – ami jellemzően szorongás.

Ezek alapján a tudatos jelenlét meditáció egy egyszerű módszert jelenthet a pszilocibin hatásainak fokozására, hogyha a szer klinikai vizsgálatai sikerrel zárulnak.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom