Kategóriák Ember

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett ismereteinktől, hogy azok ne tegyenek keresztbe a számításainknak?

A svájci Geneva és a francia Bourgogne Franche-Comté Egyetemek kutatói megmutatták, hogy a matematikai problémamegoldó képességünkre komoly hatással vannak a nem matematikai jellegű ismereteink – ami gyakran hibákhoz vezet.

A felfedezés szerint ez a hibás gondolkodási mód miatt akár profi matematikusok is elbukhatnak egy egyszerű általános iskolás kivonási feladaton. A kutatók szerint ennek tükrében a matematika oktatásban nagyobb szerepet kellene kapnia az ehhez hasonló gondolkodásmód béli problémák megismerésének.

Az iskolában tanult matematikában viszonylag gyakran jelennek meg a hétköznapi életből vett példák. Például különböző számú gyümölcsök összeadása, vagy egy kert méretének meghatározása. A kérdés csak az, hogy a gyerekek ezek után mennyire tudnak elrugaszkodni a példától és már környezetbe is átültetni a tanult matematikai elméletet?

Hogy megvizsgálják ezt a kérdést a nemzetközi kutatócsapat 12 problémát dolgozott ki, amiket két csoport tagjainak kellet megoldania. Az egyik csoportban egyetemet végzett felnőttek voltak, amíg a másikban matematikusok.

A kutatók már eredetileg is úgy gondolták, hogy a világról szerzett ismereteik mindkét csoport tagjait egyaránt megtévesztik majd.

A 12 feladatnál hasonló matematikai struktúrát és ugyanazokat a számértékeket használták, viszont a kontextusuk eltért. A feladatokat két csoportra lehetett osztani típusuk szerint; az első csoportban olyan feladatok voltak, melyekben csoportok elemeivel kellet dolgozni – például “Ha Sarah -nak 14 állata van (kutyák és macskák) és Mehdi-nek kettővel kevesebb macskája van mint Sarah-nak, de ugyanannyi kutyája, akkor hány állata van összesen Mehdi-nek?”, a második csoportban pedig olyan problémák voltak, melyeket egy vertikális vagy horizontális tengely segítségével lehetett megoldani – például “Hogyha Lusti egy széken állva 14 cm magas és a Lustinál 2 cm-rel alacsonyabb Dulifuli is felmászik ugyanarra a székre. Akkor milyen magas Dulifuli?”

Az összes problémát egy egyszerű kivonással meg lehetett oldani 14-2=12, amíg ez a tengelyre helyezhető feladatoknál egyértelműbb, addig a csoportos feladatoknál az emberek igyekeznek az egyes értékek meghatározására – a példánál mondjuk a macskák és kutyák számának meghatározására – ami a rendelkezésre álló adatokból lehetetlen feladat.

Mindkét csoport elé odatették ezt a 12 problémát és egy választ, amiről a résztvevőknek el kellett döntenie, hogy helyes, vagy hogy a feladatot a rendelkezésre álló adatokból meg lehet e oldani.

Az eredmények meglepőek voltak, az egyetemet végzettekből összeállított csoportnál 82 százalékban válaszolták meg helyesen a tengelyre helyezhető problémákat, amíg mindössze 47 százalékban a csoportos problémákat. A kutatók szerint ez a nagy különbség arra utal, hogy a résztvevők nem tudták elválasztani a feladatban említett dolgokról szerzett ismereteiket a matematikai ismereteiktől.

A profi matematikusok között az első feladat fajtánál 95 százalék, amíg a másiknál szintén alacsonyabb, 76 százalék, volt a helyes válaszok aránya. Ez azt mutatja, hogy amíg a szakértők összességében jobban teljesítettek a laikusoknál, addig ők sem voltak képesek az ismereteik szétválasztására.

A kutatók szerint ez jól mutatja, hogy a valódi világ ismerete milyen hatást gyakorol a matematikai gondolkodásra és felveti annak a kérdését, hogy a probléma kezelését, hogyan lehetne beépíteni a matematika oktatásba.

Forrás: link.springer.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom