Még mindig zajlik a természetes kiválasztódás az embereknél

A Queensland Egyetem kutatói a termékenységet és a szívműködést befolyásoló különböző gének vizsgálatával igyekeztek megmutatni, hogy az evolúció hogyan formálta az emberi fajt.

Jian Yang, az egyetem professzora, és Jian Zeng, az egyetem Molekuláris Biotudomány Intézetének kutatója vezette csapat, egy statisztikai modellt készített el, amivel a DNS mutációját, variációját és genetikai felépítését lehet vizsgálni.

“A természetes szelekciónál vagy ‘a legalkalmasabbak fennmaradásánál’, a túlélést elősegítő tulajdonságok nagyobb eséllyel örökítődnek át a következő generációra,” mondta Yang.

“Ennek az ellenkezője is végbemegy, amikor az alkalmazkodásra károsan ható DNS mutációk kevésbé öröklődnek, a negatív szelekció nevű folyamat során.”

A kutatók összesen 126545 európai felmenőkkel rendelkező ember genetikai adatait vizsgálták meg és találtak nyomokat a negatív kiválasztódásra bizonyos tulajdonságokat befolyásoló DNS variánsoknál.

“A legerősebb kapcsolatot a szív- és érrendszeri funkciókat befolyásoló tulajdonságoknál láttuk, mint a derék-csípő arány, aminél a derékon lévő zsírfelesleg növelheti a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát,” mondta Yang.

Azonban a kutatók szerint a leginkább negatív hatás – nem annyira meglepő módon – a szaporodási funkciókra hatással lévő mutációknál látták – például ilyenek a menopauza beköszöntésének idejére ható DNS variánsok.

“Azt találtuk, hogy a termékenységhez köthető variánsok esetében volt a legerősebb a szelekció, összehasonlítva a többi tulajdonsággal, ez valószínűleg a termékenység és az alkalmazkodóképesség közötti erős kapcsolatnak köszönhető,” mondta Zeng.

“A negatív szelekció megakadályozza a ‘rossz’ mutációk terjedését a népességben, ami azt jelenti, hogy a gyakori DNS variánsok valószínűleg semmilyen vagy csak igen kis hatással vannak a tulajdonságra.”

“Ez a tanulmány segít jobban megértenünk az összetett tulajdonságok genetikai alapjait és segít abban is, hogy jobb kísérleteket tervezzünk az összetett tulajdonságok és a orvosi genomika területén a jövőben.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.