Megdőlt az idegtudomány egyik közel száz éves feltevése

A neuronok az agy alapvető építő elemei és számuk megközelítőleg billiós nagyságrendű. A már lassan egy évszázada elfogadott neurális számítási séma szerint minden neuron egy központosított, ingerelhető elemként működik és rengeteg terminálon keresztül gyűjti be a hozzá kötött neuronok elektromos jeleit, amiből egy határ elérése után egy rövid elektromos impulzust – csúcsot – formál.

A Bar-Ilan Egyetem kutatóinak új neuron kultúrákon végrehajtott kísérletei szerint ez az évszázados feltevés hibás lehet.

Az új tanulmány szerint minden neuron egy kollektíva elemeként funkcionál és az egyes neuronok érzékenyek arra, hogy milyen irányból érkeznek hozzájuk a jelek. Például két külön irányból érkező jel nem hoz létre csúcsot és a “balról” érkező erős jel más csúcs hullámformát hoz létre, mint a “jobbról” érkező.

“Erre a következtetésre az új kísérleti felépítésünkel jutottunk, viszont elméletben ugyanezt az eredményt felfedezhettük volna a már 80-as évek óta létező technológiával is. A feltételezés annyira mély gyökeret vert a tudományos világban 100 évig, hogy ez több évszázados lemaradást okozott,” mondta Ido Kanter, a kutatás vezetője.

Az új felfedezés miatt valószínűleg rengeteg, a neuronok tradicionális nézetek szerinti működésén alapuló elméletet – kiemelten a neurodegeneratív betegségek tekintetében – újra kell vizsgálni. Azok a neuronok, amik képtelenek különbséget tenni a “bal” és a “jobb” oldal között, több betegség kiindulópontját képezhetik.

A felfedezés a csúcspontokat szortírozó módszereket is kétségbe vonja, amiket több száz laboratóriumban és több ezer tanulmánynál használtak az idegkutatásban. Ezt a technológiát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy ezáltal leküzdjék több neuron egyszeri aktivitásának mérése által keltett technológiai nehézségeket – a módszer azon alapult, hogy minden neuron által keltett hullámforma ujjlenyomatként használható. Azonban ez az eredetileg hatalmas tudományos munka és erőforrás eredményeként létre jött elmélet, most kétségek közé került, mivel az új tanulmány szerint a neuronok nemcsak egy hullámformát tudnak kibocsátani, hanem a jelek irányától függően többet is.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.