Kategóriák Történelem

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a “világ legrejtélyesebb szövegeként” tartott Voynich-kézirat kódját.

Már több mint egy évszázada kutatják a kézirat célját és jelentését, azonban most az új kutatásban mindössze két hét leforgása alatt sikerült azonosítani a kézirat nyelvét és a különleges jelrendszerét is.

A tanulmányban a kutatók leírják, hogy hogyan sikerült megfejteniük a kézirat kódex részét és hogy eredményeik szerint ez lehet a Római Birodalom végső évszázadaiban használt leegyszerűsödött, úgynevezett vulgáris latin, egyetlen fennmaradt írásos példája.

Amíg a kéziratról az elmúlt években egyre többen gondolták úgy, hogy az egyes szavak gyakori ismétlődése és a helyenként igen bizarr képei miatt valójában csaló iratról van szó, addig a kutatók most erre rácáfoltak.

Az eredmények szerint a kézirat részeit dominikai apácák gyűjtötték össze Kasztíliai Mária aragóniai királyné életéről. A kutatók szerint továbbá a szöveg nem csak történelmileg de nyelvészetileg is kiemelkedő fontosságú, mivel a szövegéhez használt vulgáris latin nyelv a mai portugál, spanyol, francia, olasz, római, katalán és galíciai nyelvek alapja. A nyelvet a középkorban a mediterrán térség minden részén beszélték, viszont mivel a nemesség és az egyház nyelve a latin volt, így írásos formában eddig nem találtak rá példát.

A vulgáris latin mára kihalt nyelvé vált és az ábécéjében a latinból ismert és teljesen ismeretlen betűk is helyet kaptak. A nyelv további érdekessége, hogy írásjelek helyett az egyes betűk írásmódja határozza meg a mondatszerkezetet, ezt tarkítják a kettős-, hármas-, négyes-, sőt még az ötöshangzók is. A szavak egy részét nem meglepő módon a latinból vették át vagy teljes egészében vagy részlegesen.

A projekt következő lépésében a kutatók a kézirat fennmaradó több mint 200 oldalas lexikon részét is le szeretnék majd lefordítani, viszont a szöveg mérete miatt ez valószínűleg sok időbe fog telni.

Addig is a kódex rész már elkészült, így a régészek és a nyelvészek is elkezdhetik a szöveg tartalmának tanulmányozását.

Forrás: tandfonline.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom