Meghibásodás miatt a kispadra ültették a Hubble Űrteleszkópot

Súlyos problémák miatt a háttérbe szorulhat a Hubble Űrteleszkóp. A NASA bejelentése szerint az űrteleszkóp egyik giroszkópja feladta a szolgálatot. Ez még nem lenne annyira meglepő, mivel a giroszkóp élettartamának végét erre az évre becsülték, azonban a problémát és a meglepetést az okozta, hogy a tartalék giroszkóp nem indult el.

Ez azt eredményezte, hogy a Hubble úgynevezett biztonságos üzemmódba lépett és a probléma megoldásáig az összes tudományos vizsgálatot várólistára tették.

Nem ez az első eset, hogy a 28 éves teleszkóp giroszkópjaival lenne probléma. 2009-ben asztronauták az űrteleszkóp mind a hat giroszkópját lecserélték, ebből a hatból mára három használhatatlanná vált.

“Úgy gondolom, hogy a Hubble jó kezekben van,” mondta Kenneth Sembach, a Hubble-t üzemeltető Űrteleszkóp Tudományos Intézet igazgatója. “A tény, hogy a giroszkópokkal van probléma már egyfajta öreg tradíció az obszervatóriummal.”

A giroszkópokra azért van szükség, hogy a Föld körül 540 kilométeres magasságban keringő Hubble a megfigyelések során ne mozduljon el az irányából. Ez azért olyan fontos mert a kutatók minél távolabbi égitesteket vizsgálnak annál nagyobb pontosságra van szükség. Például a csillagászok múlt héten bejelentették a Hubble segítségével felfedezhették az első Naprendszeren kívül eső holdat.

Az 1990-es kilövése óta a Hubble több mint 1,3 millió megfigyelést végzett.

A közlemény szerint a Hubble két giroszkópja megfelelően működik. Ezelőtt korábban évekkel ezelőtt kapcsoltak le egy giroszkópot, aminek működésében időnként hibák léptek fel – viszont még használható volt. Ezt a giroszkópot szerették volna most ismét működésbe hozni, mint tartalék giroszkóp, viszont a hibái még mindig jelen voltak.

A kutatók mind óvatosan közelítenek a javítás gondolatához, mivel nem szeretnének tovább rontani a helyzeten.

A Hubble működéséhez normális esetben három giroszkópra van szükség, viszont korábban már többször is sikeresen használták mindössze egy vagy kettő giroszkóp működése mellett. Viszont minél kevesebb működőképes giroszkóp van az űrteleszkópon úgy nő a további meghibásodásokból adódó mérési hibák nagysága, amíg a redundancia mellet a több giroszkópok rugalmasabbá teszi a Hubble irányzását.

Sembach szerint nem kell túlzottan aggódnunk a mostani meghibásodás miatt és Hubble valószínűleg még évekig üzemelni fog.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.