Mégis Amelia Earhart csontjait találták meg 1940-ben

A Tennessee Egyetem új csontvizsgálatai szerint a Dél-Csendes-óceán egy távoli szigetén talált maradványok a legendás amerikai pilóta Amelia Earhart-hoz tartozhatnak.

Richard Jantz, az egyetem antropológia professzor emeritus és a Tennessee Egyetem Bűnügyi Antropológiai Központjának igazgatója újravizsgált hét csontot, amit még 1940-ben találtak és az akkori vizsgálatok szerint egy férfihez tartoztak.

A kutatók most több modern technikát is bevetettek a csontok vizsgálatára – köztük a Fordisc-el, ami számítástechnikai úton igyekszik meghatározni egy csontváz nemét, felmenőit és termetét. Az eredményeik alapján a korábbi vizsgálatok téves következtetéseket vontak le. Jantz egyébként a Fordisc egyik társkészítője, amit ma már szinte az összes bizottságilag hitelesített bűnügyi antropológus használ.

A vizsgálati adatok szerint a csontok 99%-al jobban hasonlítanak Earhart-ra, mint a kutatók által használt széleskörű referenciaminták.

A csontok hosszát is összehasonlították Earhart-ról készült képekkel és az általa hordott ruhák méreteivel – illetve a varónők által felvett méretekről fennmaradt feljegyzésekkel.

A kutatás azt a következtetést vonta le, hogy “amíg nem kerül elő döntő bizonyíték arról, hogy a maradványok nem Amelia Earhart-hoz tartoznának, addig a legmeggyőzőbb magyarázat az, hogy ezek az ő maradványai.”

A kutatók vizsont azt is kiemelik, hogy a korábbi vizsgálatok eredményét nem a hozzá nem értés okozta, hanem az akkori bűnügyi antropológia fejletlensége.

“A bűnügyi antropológia nem volt még fejlett a 20. század elején,” írták a tnaulmányban. “Rengeteg példa van a kor antropológusainak hibás értelmezéseiről. Eggyetértünk benne, hogy Hoodless (az 1940-es vizsgálatot végző antropológus) legalább olyan jó munkát végzett, mint a legtöbb akkor elemző tette volna, de ez nem azt jelenti, hogy az elemzése helyes is volt.”

Earhart volt az első női pilóta aki egyedül átrepülte Atlanti-óceánt és 1937-ben rejtélyes módon nyoma veszett, amikor éppen a Csendes-óceánon repült. A legtöbben úgy gondolják, hogy a repülőgépe a vízbe zuhanhatott és se Earhart sem pedig Fred Noonan, a repülő navigátora, nem élte túl.

Amelia Earhart és Fred Noonan. Kép: Getty

A kutatók egy csoportja szerint – amibe Jantz is beletartozik – Earhart valószínűleg Nikumaroro szigetén vetődött partra és később segítség híján ott is halt meg.

Az 1940-ben talált csontok mellett a keresőcsapat talált egy női cipő darabot, egy 1918-ban készült sextáns tartó dobozt – ami valószínűleg a másodpilótáé volt – illetve egy bencés palackot – amiről tudni lehetett hogy Earhart tart magánál egyet.

A csontok azóta eltüntek, azonban a méreteikről készült adatok fennmaradtak ezért lehetséges volt újra vizsgálni.

A kutatás során több lehetséges elméletet is megvizsgáltak, például az egyik szerint a csontok a szigeten nyugati oldalán 1929-ben hajótörést szenvedett Norwich City – aminek legénységéből 11-en feltételezetten a szigetnél veszítették életüket – személyzetének maradványai lehetnek, illetve azt az elméletet is, hogy a csontok s csendes-óceáni szigetlakókhoz tartoznának.

A kutatók nem találtak feljegyzéseket arról, hogy a szigettől négy mérföldre elsüllyedt hajó legénysége túlélte volna addig, hogy a szigetre kerüljenek. A női cipó és az amerikai sextáns doboz szintén túl egyediek ahhoz hogy egy hajótöröttől származnának. Így a kutatás végkövetkeztetése, hogy a maradványok egybevágnak az Amelia Earhart-ról fennmaradt adatokkal, azonban lényegesen eltérnek más a maradványok helyéhez köthető emberekkel.

Forrás: journals.upress.ufl.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.