Kategóriák Űr

Mégis lehet elég oxigén a Marson az élet fennmaradásához

Mégiscsak kedvezőbb lehet a Mars az oxigént lélegző élőlényeknek mint azt korábban gondolták.

Egy új tanulmány szerint a bolygó felszínéhez közel lévő sós vizek tartalmazhatnak annyi oxigént, ami elég lehet az oxigént lélegző mikroorganizmusok és akár még összetettebb élőlények – mint például szivacsok – túléléséhez is.

Senki sem gondolná, hogy a mai Mars a maga oxigénben igen szegény légkörével aerob életformáknak adhat otthont. A mostani kutatás viszont megmutatja, hogy lehetőség van arra, hogy ezen a Földtől lényegesen eltérő környezetben is lehetőséget kapott az aerob élet fennmaradása.

A kutatócsapat a vizsgálat keretében azt is megállapította, hogy a vörös bolygó mely területei tartalmazzák a legtöbb oldott oxigént, ezzel lehetőséget teremtve a NASA és más űrügynökségek számára, hogy a küldetéseknél figyelembe vegyék a lehetséges elérhető anyagokat és vizsgálati lehetőségeket.

A Mars felszíne a földi élet számára teljesen lakhatatlan. Amíg a földi légkör 21%-át oxigén alkotja – amit többek között a növények fotoszintézise alkot melléktermékként -, addig az eddigi adataink szerint a marsi légkörben – ami már önmagában 160-szor gyérebb mint a földé – csupán 0,145% oxigén van.

Növények nélkül a marsi oxigén akkor szabadul fel, amikor a napsugarak reakcióba lépnek a bolygó légkörében lévő szén-dioxiddal. Az élet fennmaradásában továbbá problémát jelenthet a felszíni hőmérséklet szélsőséges ingázása, ami időnként akár -100 fokra is lehűlhet, ezzel ellehetetlenítve a folyékony víz folyamatos létezését a felszínen.

Amíg a felszíni víz inkább jég vagy pára formájában lehet jelen, addig a felszín alatti kőzetekben lévő sós víz már jobban megőrizheti folyékonyságát, mivel a sók lecsökkentik a fagyáspontot és a kőzetek rossz hővezető tulajdonsága mérsékli a felszíni hőmérséklet ingadozásából adódó problémákat.

A kutatók először számítógépes szimulációkkal mutatták meg, hogy a sós víz marsi körülmények között képes fennmaradni a felszínhez közel. Miután ez sikerült, a csapat arra volt kíváncsi, hogy mennyi légköri oxigént oldhatott fel ez a sós víz.

Az eredmények szerint a mai marsi felszín alatti környezetben lévő víz elég oxigént tartalmazhat ahhoz, hogy lehetőséget adjon az aerob élet jelenlétére – kiemelten a sarkpontokkal, ahol az alacsony hőmérséklet miatt nagyobb mennyiségű oxigént tud oldani a víz.

A vizsgálat teljes egészében számítógépes modellezésen alapul, azonban a szakértők szerint az eredmények valószínűleg hitelesek, mivel a folyamatok kémiai hátteréről sok információval rendelkezünk. Viszont a kutatás gyenge pontja az, hogy a Mars felszín alatti sós vizeinek létezését nem bizonyítja – csupán elméleti szinten gondolják, hogy ilyen vizek létezhetnek.

A kutatócsapat szerint így a kutatás két irányba folytatódhat; az egyikben azt vizsgálnák, hogy a földön rekonstruált marsi körülmények között tartott sós vízben képesek-e mikroorganizmusok fennmaradni. A másik irány pedig az, hogy a jövőben a Marsra küldött leszálló egységek megvizsgálnák, hogy tényleg léteznek-e a felszín közeli sós vizek.

Ehhez a második irányvonalhoz a kutatók már el is kezdtek dolgozni egy mérőberendezésen, ami fúrás nélkül is meg tudja határozni, hogy van-e víz a felszínhez közel és ha igen mennyi a sótartalma.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.