Megkezdődött a világ legnagyobb teleszkópjának az építése

Az Extrém Hatalmas Teleszkópnak (ELT) nevezet teleszkóp fő tükre 39 méter átmérőjű lesz. A korábbi teleszkópokhoz képest az ELT egy adaptív teleszkóp lesz, ami képes figyelembe venni a Földi légkör okozta turbulenciát, ezzel egy teljesen új szintre emelve a teleszkóp technológiát.

A teleszkóp a chilei Cerro Armazones hegy 3046 méteres csúcsán fog felépülni az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által vezetett nemzetközi közreműködés kereteiben. A projektben az Oxford egyetem tudósai is fontos szerepet játszanak, akik a ‘HARMONI’ nevű spektrográf rendszer megtervezésében segítenek, amivel egyidejűleg akár 4000 kép is készíthető, mindegyik egy kicsit eltérő színnel. A teleszkóp adaptív technológiájával a látható és közel infravörös felvételek eddig nem látott módon élesek lesznek.

A ‘HARMONI’ segítségével a kutatók pontosabb képet kaphatnak az Univerzum égitestjeinek kialakulásáról és fejlődéséről.

“Számomra az ELT hatalmas előrelépést jelent és ez azt jelenti, hogy a segítségével rengeteg érdekes, ma még ismeretlen, dolgot fogunk találni az Univerzumról” mondta Niranjan Thatte, az Oxford Egyetem Fizika Tanszékének professzora és a ‘HARMONI’ projekt kutatásvezetője. “Az ismeretlen felfedezése, ami leginkább lázba hoz az ELT-vel kapcsolatban. Hatalmas mérnöki teljesítmény lesz a megépítése és a mérete mellet a mai napig felépített összes teleszkóp eltörpül majd. “

Az ELT-t építésének befejezését 2024-re tervezik.

Forrás: eso.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Gondolom a tükröt egy külön épitett uton fogják felvinni akár a legutobbi ürteleszkopnak ,amit szintén Dél -Amerikában ha nem tévedek Argentinában egy völgyben épitettek. Minden képpen hetekig tartott a lencse lehütése ,majd a csiszolása,majd aztán a függöleges helyzetben való elszállitása.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.