Meglepő kapcsolatot találtak a vércukor és az agyrák között

Egy új tanulmány igyekszik megvilágítani a különös kapcsolatot a vércukor és az agytumorok között,ezen kívül új fényt vethet arra is, hogy bizonyos rákfajták hogyan is alakulnak ki.

Amíg több ráktípus is gyakoribb a cukorbetegségben szenvedőknél, a gliomának nevezett rákos agydaganat kevésbé gyakori megemelkedett vércukorszint mellett, találta Ohio Állami Egyetem csapata.

A mostani felfedezés egy korábbi, az egyetemen végzett kutatásra épít, aminél megmutatták, hogy a magasabb vércukorszint mellet csökken egy nem-rákos agydaganat ( meningioma ) kialakulásának a kockázata. Mindkét tanulmányt Judith Schwartzbaum, az egyetem járványtani docense és a rákkutatási központjának kutatója, vezette.

“A diabétesz és a megemelkedett vércukorszint, több területen is megemeli a rák kialakulásának kockázatát, mint amilyen helyek a vastagbél, a mell és a hólyagok, ezzel szemben akiknek a vér glükóz szintjük normális azoknál gyakoribb a rosszindulatú agydaganatok kialakulása ,” mondta Schwartzbaum. “A kutatásunk felvet egy kérdést, amit ha megválaszolunk, a glioma kialakulásának és a mechanizmusainak jobb megértéséhez vezet majd.”

A glioma a leggyakoribb agyrák fajta és olyan sejtekből indul ki, amik idegsejtekkel veszik magukat körül, hogy azok segítsék működésüket. A betegség leggyakrabban középkorú betegeknél jelenik meg és eddig még nincs olyan kezelés, ami hosszú távú megoldást jelentene a problémára, de sok lehetőséget vizsgálnak már.

A tanulmány svéd és osztrák hosszú távú tanulmányok adataira épít (AMORIS – 528580 svéd – és a Me-Can – 269365 osztrák). Mindkét tanulmányban a résztvevők közül összesen 812 gliomával diagnosztizált beteget volt.

Schwartzbaum és csapata a vércukorszinttel és a cukorbetegséggel kapcsolatos adatokat vizsgálták meg és azok kapcsolatát az agyrák kialakulásának kockázatával. Az eredmények azt mutatják hogy, azoknál akik magas vércukor szinttel vagy diabétesszel küzdenek, kevesebb eséllyel alakul ki glioma.

“Ez felveti a kérdést ‘hogy akkor miért fordított a kapcsolat a vérben lévő glükóz szint és az agyrák között, a többi ráktípussal szemben?” mondta Schwartzbaum.

A kutatók azt találták, hogy a hatás a rák diagnózisának az évében volt a legjelentősebb.

“Ez arra utalhat, hogy a tumor maga fejt ki hatást a vér glükóz szintre, vagy hogy a megemelkedett vércukorszint vagy a diabétesz paradox módon kapcsolatban van egy az agyrák kockázatát csökkentő más faktorral,” mondta Schwartzbaum. “Például, egy az inzulinhoz hasonló növekedési faktor kapcsolatban van a glioma újra megjelenésében, és ez a faktor kevésbé volt jelen a cukorbeteg betegeknél, mint azoknál, akiknél nem volt jelen a betegség.”

A kutatás a korlátozott étrend hatására az agyrák kialakulásában ellentmondásos eredményekhez vezetett, így a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderítsék el tudnak e érni valami pozitív hatást ezzel a módszerrel.

Forrás: researchgate.net

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.