Kategóriák Egészség

Mégsem a magas vércukorszint okozza a cukorbetegséget?

Az inzulinnal szembeni ellenállást és a magas vércukor szintet a kettes típusú cukorbetegség okainak tekintjük. Azonban a Német Rák Kutató Központ és Heidelberg Egyetemi Kórház új felfedezése szerint teljesen más lehet a helyzet. A kutatók megmutatták, hogy a magas metilglioxál szint tipikus cukorbetegséghez hasonlóan okoz változásokat az anyagcserében – inzulin ellenállást, elhízást és magas vércukorszintet okozva.

A kettes típusú cukorbetegség általában a középkorú vagy az idős embereknél alakul ki komoly egészségügyi problémákat okozva, köztük a szívproblémák és az agyvérzés magasabb kockázatával, a lábakban okozott véráramlási problémákkal illetve a szemek, vesék és az idegek komoly sérülésével. Ezek a kései veszélyes hatásokat eddig úgy gondolták, hogy a magas vércukorszint okozza – ami akkor alakul ki, amikor a szervezet már képtelen megfelelően reagálni az inzulinra, a vércukor szintet irányító hormonra.

A vér glükóz szintek és a cukorbetegség tünetei között kapcsolat van. Amikor a nagyon magas vér glükóz szinteket gyógyszerekkel lecsökkentik, ezzel egy időben csökken az infarktus, agyvérzések és a keringési problémák esélye is.

“Viszont ez csak egy bizonyos pontig igaz,” mondta Peter Nawroth, Heidelberg Egyetemi Kórházának Endokrinológia és Anyagcsere Osztályának orvosi igazgatója. “Az elmúlt évek nagy klinikai vizsgálatai megmutatták hogy; még ha a gyógyszerek segítségével a vércukor szint a cukorbetegség határa alá is csökkenthető, a betegeknél annak ellenére mégis kialakulnak a cukorbetegségre tipikus idegi és vese sérülések. Ez arra utal, hogy a kettes típusú cukorbetegségnek valójában olyan molekuláris okai lehetnek, melyek függetlenek az inzulintól és a glükóztól.”

A csapat már korábbi kutatásokból tudta, hogy a kettes típusú cukorbetegeknél a magas glükóz szintek mellett a metilglioxál nevű anyagcseretermék szintje is megemelkedett. Az orvosok eddig úgy vélték, hogy ez a magas glükóz szint hatása lehet, és mivel a vegyület jól ismert arról, hogy sérüléseket okoz a fehérjékben, ezért könnyű összekapcsolni a cukorbetegség által a különböző szervekbe okozott sérülésekkel. Azonban az új felfedezések hatására kérdésessé váltak ezek az ok okozati viszonyok.

Amikor metilglioxált adtak patkányoknak az ételükkel, akkor azoknál a cukorbetegség tipikus tünetei kezdtek megjelenni – köztük az inzulinnal szembeni ellenállással. A kutatók tervei szerint ezután a vegyület hosszú távú hatásait vizsgálták meg és ehhez muslicákat használtak, amelyek annak ellenére, hogy nagyon távol állnak az emberektől, az energia metabolizmusukban – mivel az az evolúció legelején alakult ki – mégis elég hasonlóak ahhoz, hogy az emberekre is lefordítható eredményeket kapjanak a vizsgálatukkal.

A kutatók genetikailag módosították a muslicákat, hogy ne tudják előállítani a metilglioxál lebontásához szükséges enzimet. Emiatt az anyagcseretermék fokozatosan elkezdett felhalmozódni a testükben és a muslicák rövidesen elkezdtek ellenállóvá válni az inzulinnal szemben. A muslicák később elhíztak és a vér glükóz szintjük is megugrott.

“Látszólag elég megemelni a metilglioxál szintet az inzulinnal szembeni ellenálláshoz és a cukorbetegség tipikus anyagcsere zavaraihoz,” mondta Aurelio Teleman a kutatás egyik vezetője. “Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a metilglioxál nem a következménye, hanem sokkal inkább a kiváltó ok a kettes típusú cukorbetegségnek.”

Azonban, hogyha tényleg a metilglioxál áll a cukorbetegség mögött, akkor az felveti a kérdést, hogy valójában mi áll az anyagcseretermék megemelkedett szintje mögött – például a nem cukorbeteg elhízott embereknél is magasabb a metilglioxál szint.

A kérdésre jelenleg még nincs válasz, azonban a kutatók már tervezik a metilglioxállal kapcsolatban lévő anyagcsere folyamatoknak a vizsgálatát és a felfedezések emlős állatokon történő replikációját – aminek keretében a metilglioxál hosszú távú hatásait is meg szeretnék jobban vizsgálni.

Forrás: cell.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.