Mégsem az őslakos vadászok okozhatták a kanadai rénszarvasok számának hanyatlását

Az Alberta, a Newfoundland és a Saskatchewan Egyetemek kutatócsapata tanulmányt hajtott végre a Kanada északnyugati részén élő karibu rénszarvasok populációs trendjein és bizonyítékot találtak rá, hogy a populációk hanyatlása nem a bennszülöttek által folytatott vadászatnak köszönhető. A tanulmányukban a kutatók leírják, hogy milyen módszerekkel vizsgálták a rénszarvasok populációját és hogy hogyan jutottak arra a következtetésre, hogy a hanyatlásuk valójában az ásványkitermelésnek köszönhető.

A karibuk, már nagyon hosszú ideje élnek Alaszka és Kanada északi területein – és a helyi őslakók egész történelmük alatt ezekre az állatokra vadásztak. Azonban az elmúlt évtizedekben az állatok száma meredeken esni kezdett. Egy korábbi tanulmány szerint az egyik legnagyobb csorda önmagában megközelítőleg 500000 rénszarvast foglalt magába 30 évvel ezelőtt, azonban mára ez a szám 20000 állatra csökkent. A biológusok és a politikusok ezt az esést eddig a vadászat számlájára írták – ami miatt csak a bennszülöttek számára volt szabad vadászni 2010 és 2014 között a területen.

Ebben az új tanulmányban viszont a kutatók azt állapították meg, hogy a csökkenés nem a vadászat, hanem az ásványkitermelés lehet, ami zajt kelt, port kavar a levegőben és a kitermeléshez szükséges utak is problémákat okoznak az állatoknak. Összességében ezek a változások az eredmények szerint lényegesen megnehezíthették a területen élő rénszarvasok túlélését és szaporodását.

A kutatásuk során a csapat 1985 és 2000 között begyűjtött adatokat vizsgált és összehasonlította azokat a területen élő négy jelentős csorda állományának változásával. A kutatók észrevették, hogy az állatok számának változásával változott a levadászott állatok száma is – a csökkenést követően kevesebb állatot vadásztak le és a populáció növekedése után is kevesebbet vadásztak, ezzel lehetővé téve az állatok populációjának regenerálódását.

Ezzel szemben viszont, az ásványkitermelés a 90-es években kezdődött meg a területen és ahogy egyre nagyobb méreteket öltött, úgy kezdett egyre meredekebben zuhanni az állatok száma. Emiatt a kutatók arra következtetősre jutottak, hogy a bűnösök nem a helyi vadászok, hanem a bányászó cégek és ezért a csapat azt ajánlja, hogyha a helyi hatóságok tényleg meg akarják védeni az állatokat, akkor az élőhelyükön bekövetkező változásokat kell közelebbről megvizsgálniuk.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.