Kategóriék Ember

Mégsem egyértelműek a szabad akarat létezését tagadó tanulmányok eredményei

Már több évtizede vannak olyan kutatók, akik úgy gondolják, hogy az idegtudomány tanulmányok bizonyítják, hogy az emberi viselkedést külső ingerek irányítják és emiatt a szabad akarat csupán egy illúzió. De ezeknek a tanulmányoknak az újra vizsgálata több módszertani következetlenséget és ellentmondó eredményt fedezett fel.

“A probléma az, hogy a most képzett idegkutatóknak azt tanítják, hogy ezek a tanulmányok egyértelműen bizonyítják a szabad akarat hiányát,” mondta Veljko Dubljevic, a tanulmány társszerzője, akinek a idegtudomány-etika a specialitása. “Az ilyen kritikátlan gondolkodás tanítása egy tudományos kurzuson mind tudománytalan és társadalmilag veszélyes.”

Az újravizsgálta központjában Benjamin Libet 80-as évekbeli úttörő tanulmányát, aminél önkéntesek agyi aktivitását vizsgálták, amíg azok bizonyos feladatokat hajtottak végre. Ezeknek a tanulmányoknak az volt az eredménye, hogy az agyi aktivitás már azelőtt meghatározta, hogy a személy hogyan fog cselekedni, mielőtt még az ténylegesen eldöntötte volna mit fog csinálni. Későbbi tanulmányok ugyanezt igyekeztek igazolni más technikák alkalmazásával.

Azonban az eddigi első adatokat figyelembe vevő összefoglaló tanulmány szerint ezeknek a tanulmányoknak az eredményei nem is annyira egyértelműek. A kutatócsapat most 1983 és 2014 között a témában megjelenő 48 tanulmány eredményeit vizsgálta újra.

“Azt találtuk, hogy a tanulmányok eredményeinek értelmezése erősen függ az adott szerző vagy szerzők metafizikáról alkotott álláspontjától – és nem az eredmények óvatos vizsgálatán alapszik,” mondta Dubljevic. “Alapvetően azok, akik nem értenek egyet a szabad akarattal, az eredményeket úgy értelmezik, hogy a saját nézeteiket erősítse és viszont.”

A kutatók ezen felül lényeges eltéréseket találtak a különböző tanulmányok között. Például azok a tanulmányok, amelyek azt vizsgálták, hogy a döntéshozatalnál az agy melyik területe aktív – és annak van e köze az akarathoz – gyakran egymásnak ellentmondást eredményekhez vezettek.

“Amíg azok a tanulmányok, amelyek a legerőteljesebb következtetést vonták le, gyakran nem is vették figyelembe a kérdéses neurális aktivitás – ami azt jelenti, hogy a következtetéseik teljesen spekuláción alapultak,” mondta Dubljevic. “Létfontosságú kritikusan megvizsgálni, hogy a vizsgálati módszerek valóban támogatják e az állításokat.”

Ez azért olyan fontos mivel a szabad akarat létezésének hatalmas jelentősége van – például a különböző bűncselekmények elítélésénél.

“Rengeteg tanulmány van, ami szerint a determinizmusban való hit, hatással van például a csaláshoz hasonló viselkedésformákra,” mondta Dubljevic. “Annak a megalapozatlan hitnek a terjesztése, hogy a szabad akarat metafizikai pozíciója nem létezik, megemelheti annak a valószínűségét, hogy az emberek nem érzik felelősnek magukat a saját viselkedésükért, mivel úgy gondolják hogy azok eleve elrendeltek.”

A kutatók szerint ehhez a problémához nem csak az idegtudományos közösség, hanem a sajtó és nyilvánosság is hozzájárult azzal, hogy eltakarták a kutatások nehézségeit és vakon elfogadták az eredményeiket.

“Hogy tisztázzuk a dolgokat, mi nem foglalunk állást a szabad akarattal kapcsolatban,” mondta Dubljevic. “Mi csak azt mondjuk, hogy az idegtudomány nem igazolja egyértelműen az egyik álláspontot sem.”

Forrás: tandfonline.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.