Mégsem halt ki a világ legritkább kutyája

Több mint egy évtized kétkedés után végre megtalálták a “világ legritkább kutyáját” – az új guineai felföldi vadkutyát. A felfedezést a Pápua Egyetem kutatóinak köszönhetjük, akik Új Guinea hegyvidékében bukkantak az állatokra egy expedíció során. A csapat egy 30 éves tanulmányra építve, a nyomaik és a székletük alapján határolták be a kutyák életterét.

A kutyákat végül rejtett kamerákkal és szagokat árasztó csapdákkal kapták lencsevégre. A székletükből vett minták alapján a tudósok kijelenthették hogy a a faj “továbbra is létezik és sokasodik az új guineai felföldeken”.

Összességében a kutatóknak legalább 15 példányt sikerült lefényképezni a 4 600 méteres magasságban. A képek vizsgálata alapján ez a kutya a legnagyobb és egyetlen csúcsragadozója az egész szigetnek. Eddig úgy gondolták hogy a több mint 200 főt számláló teljes állomány fogságban van, és a vadon élő példányokra csak kevés és nem meggyőző bizonyítékokat találtak.

Azonban sokan a tudományos közösségből úgy gondolják hogy a felföldi kutyák és másik helyi kutyafaj, az új guineai éneklő kutyákat nem sok választja el az ausztrál dingóktól. Azonban az Új Guinea Felföldi Vadkutya Alapítvány azt mondja, hogy a faj a a kutyafélék családjának egy ősi maradványa lehet, még a háziasítás előtti időkből.

“További kutatás nemcsak azért szükséges jobban megértsük az ökoszisztémát, aminek ezek a kutyák a részei, hanem hogy többet tudjunk meg a kutyafélék és az emberek genetikájáról, együtt vándorlásáról és fejlődésükről. Ha sikerül megfejtenünk a felföldi vadkutyák titkát saját magunkról is sokat tudhatunk meg,” nyilatkozta az alapítvány.

Forrás: nghwdf.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.