Mégsem kiemelkedően intelligensek a kutyák

Egy új tanulmány szerint tévedhetnek akik úgy gondolják, hogy a kutyák kiemelkedően intelligensek.

A tudósok a kutyák agyteljesítményét más háziállatokéhoz, más szociálisan vadászó és más húsevő állatokhoz (mint például farkasok, medvék, oroszlánok és hiénák) viszonyították.

Az Exeter és a Canterbury Egyetemek kutatóinak tanulmánya arra jutott, hogy a kutyák kognitív teljesítményét több másik faj is meghaladta ezekben a csoportokban.

A tanulmány több mint 300, a kutyák és a többi állat intelligenciáját vizsgáló kutatás eredményeiből állt össze, amiben a csapat több esetben ‘túlmagyarázást’ figyelt meg, melyek általánosan a kutyáknak kedveztek.

“A munkánk során feltűnt, hogy a kutya kognitív kutatásban több tanulmánynak is az volt a célja, hogy ‘bizonyítsa’ a kutyák mennyire okosak,” mondta Stephen Lea, a kutatás egyik szerzője. Gyakran a csimpánzokkal hasonlítják össze őket és amikor a kutyák ‘nyernek’ valamiben, akkor az egyből a hírnevüket erősíti, mint kiválóság. Mégis minden esetben találtunk más érvényesen összehasonlítható fajt, ami legalább olyan jól teljesít mint a kutyák a vizsgáltfeladatokban.”

A felülvizsgálat olyan tulajdonságokra fókuszált, mint az érzékszervi kognició, a fizikai kognició, a térbeli kognició, a társadalmi kognició és az öntudatosság. Amennyiben mindhárom csoport egyedeivel mérik össze a kutyákat, akkor kedvenceink teljesítménye már egyáltalán nem számít kiemelkedőnek.

“Nem igazságos a kutyákra nézve, hogy túl sokra számítunk tőlük. A kutyák kutyák és nekünk a valódi igényeiket és képességeiket kell figyelembe vennünk, amikor meghatározzuk, hogy hogyan is viszonyulunk hozzájuk,” mondta Britta Osthaus, a tanulmány másik szerzője.

Forrás: link.springer.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.