Mégsem lehetséges a Jurassic Park

A Manchester Egyetem paleontológusai bebizonyították, hogy mégsem lehetséges a Jurassic Park, miután újravizsgálták a több mint egy évtizeddel ezelőtt felfedezett Tyrannosaurus rex csontjaiban talált kollagént.

Ez az egyik leggyakoribb kérdés amit az átlagember feltesz egy paleontológusnak: “Valósággá válhat e a Jurassic Park?” Egy több mint tíz éve felfedezett T. rex fosszíliában talált fehérje maradványok világszerte több tudós reményeit is felcsigázták, hogy a park egy napon tényleg valósággá válhat.

Ezek a prehisztorikus fehérjék segíthették volna az első lehetséges lépéseket a dinoszauruszok ‘újraépítése’ felé. Azonban a felfedezést sokan nem fogadták el és több tudományos közösségben is heves viták alakultak ki a kapcsán. A tanulmánnyal kapcsolatos problémák a lehetséges baktériumok által történt beszennyezés illetve a minták más, a laborban vizsgált csontokkal történő beszennyezése.

“A dinoszaurusz csontokban lévő fehérjék felfedezése hullámokat vert a világ minden részén, mind a tudósok mind pedig a nyilvánosság között. Úgy nézet ki hogy a fikciót az új technikák segítségével tényekké alakítható,” mondta Mike Buckley, a Manchester Egyetemtől.

Így egy Buckley által vezetett, az egyetem és a Skót Nemzeti Múzeum kutatóiból megalakult csoport elhatározta hogy kiderítik, hogy származhattak e a dinoszauruszokban talált peptidek más modern állattól – a tudósok már tudták hogy az eredeti tanulmánynak helyet adó laborban korábban vizsgáltak aligátorokat és struccokat is.

A manchesteri csapat három különböző strucc csontmintáit vizsgált meg és az eredeti jelentésben szereplő dinoszauruszoknál talált peptidekhez nagyon hasonlókat találtak.

“A mi munkánk célja az volt hogy azonosítsuk a struccoktól és aligátoroktól származó nyomokat és nem az hogy megcáfoljuk a korábbi tanulmányt. Azonban gyorsan rájöttünk hogy az eredményeink kihúzzák a szőnyeget a paradigma alól, hogy a kollagén tényleg képes túlélni az idő vasfogát,” mondta Buckley.

A kollagén egy fontos fehérje, ami a csontjaink rugalmasságáért felelős, és a csont anyaga szorosan magába zárja. Ez a gyakori anyag erősen dominál mind az archeológiai mind pedig a paleontológiai maradványoknál, és fontos információkat mondhat el a még jelenleg is élő és a kihalt élőlényekről. Azonban 3,5 millió évesnél idősebb kollagént még csupán ez az egy csapat talált.

“A maradványok egyre több információt nyújtanak nap mint nap, ahogy az új technológiákat használjuk, de soha nem szabad elfelejtenünk, hogyha az eredmények azt mutatják, amit nagyon szeretnénk látni, meg kell győződnünk az értelmezésünk helyességén,” mondta Phil Manning, a tanulmány társszerzője. “A fehérjék feltételezett felfedezése a dinoszaurusz csontokban, rengeteg sikertelen próbálkozáshoz vezetett, hogy megismételjék a lenyűgöző állítást. Úgy néz ki, hogy valami olyat próbáltunk reprodukálni, ami kívül esik a jelenlegi tudomány kimutatási határértékén.”

A tudósok azt javasolják hogy az evolúcios kapcsolatok megállapítására használt jelenleg is létező állatok maradványai teljesen elzárva kell tartani a tanulmány vizsgálati alanyától – jelen esetben a dinoszaurusz csontoktól – így megőrizve a nagyon érzékeny mintákat a lehetséges beszennyeződéstől.

Forrás: manchester.ac.uk

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.