Kategóriék Természet

Mégsem melegszenek olyan gyorsan az óceánok, mint egy frissen megjelent tanulmány állította

November elsején világszerte több hírportál is beszámolt egy nagy tudományos tanulmány megjelenéséről, ami arra figyelmeztetett minket, hogy az óceánok az eddig gondoltaknál lényegesen gyorsabban melegednek.

A kutatásban a világ legelismertebb klímakutatói közül is többen részt vettek és a vizsgálatukhoz a legmodernebb modellező rendszereket használták fel. A tanulmány ezen felül egy igen neves tudományos magazinban jelent meg.

Mindezzel azonban csak egy probléma van; a kutatás eredményei hibásnak bizonyultak.

A Kalifornia és a Princeton Egyetemek kutatói által végzett tanulmány szerint az óceánok 60 százalékkal gyorsabban melegedtek az elmúlt években mint azt korábbi modellekből gondolták és további vizsgálataik szerint még a leghatalmasabb legkiterjedtebb nemzetközi együttműködések mellet is legfeljebb 25 százalékra lehetne lecsökkenteni a felmelegedést.

A publikáció megjelenése után nem sokkal Nicolas Lewis, egy független klímakutató, aki már korábban is több klímaváltozással kapcsolatos tanulmány eredményeit kérdőre vonta, észrevett egy hibát a tanulmányban. A kutató arról számolt be, hogy a hiba kijavítása után az eredmények már egybeestek a korábbi modellek által előrejelzett felmelegedési ütemmel.

Amíg az újravizsgálat során súlyos hibákra derült fény, addig Lewis szerint azok csak gondatlanságból kerülhettek a tanulmányba nem pedig szándékosan.

A jelentést követően az eredeti tanulmány szerzői is elismerték hibát, melynek kijavítása után az eredmények már 10 és 70 százalék közötti felmelegedést említenek – ami még a klíma modellek között is bizonytalannak számít.

Az eredeti tanulmány szerzői elmondása szerint a különbségeket az okozta, hogy a tenger oxigén tartalmának mérési eredményeiben néhány eredmény mérési hibának tekintettek, amíg valójában szisztematikus hibának kellett volna tekinteni.

Nem meglepő módon a korrekciót követően egyből megjelentek a klímaváltozást tagadó hangok, melyek a közösségi oldalakon egészen addig jutottak, hogy politikai összeesküvés elméletet sejtenek az általuk Demokraták által támogatottnak nevezett tanulmány megjelenése mögött.

Azonban a tudományos közösség a védelmébe vette a tanulmányt. A tudomány egyik célja, hogy olyan eredményekkel álljon elő, amit más tudósok is meg tudnak vizsgálni és újra is képesek alkotni őket, az eredeti kutatócsapattól függetlenül – ezzel igazolva a felfedezések valóságosságát.

Amíg a klímaváltozást több ezer kutató vizsgálja és az eddigi eredményekben nagy az egyetértés közöttük, addig a közvélemény egy része a hasonló hibákat – és azok javítását – kételyekkel és az egész jelenség megkérdőjelezésével fogadja, attól függetlenül, hogy a hibák villámgyors felismerése, elismerése és javítása éppen hogy a szakterületen végzett kutatás magas minőségének a jele.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.