Kategóriák Űr

Mégsem olyan könnyű lelőni egy aszteroidát, mint eddig gondolták

Amíg a tudományos fantasztikumban gyakran megjelenik a Földet célzó aszteroida ellen való küzdelem, a Johns Hopkins Egyetem, új számítógépes modellek és a kőzetek terén szerzett ismereteinkre építő tanulmánya szerint egy ilyen aszteroida elpusztítása sokkal nehezebb feladat lehet mint azt korábban gondolták.

A kutatás céljai közé tartozik az ilyen jellegű ütközések ellen létrehozott stratégiák megfelelő tájékoztatása, a naprendszer keletkezésének pontosabb ismerete, valamint a jövőbeli aszteroida bányászat lehetőségeinek vizsgálata.

A kutatók elmondása szerint eddig az volt a vezető elmélet, hogy minél nagyobb egy adott test, annál könnyebb elpusztítani, mivel ezeknél a testeknél sokkal nagyobb a strukturális hibák létezésének az esélye. Azonban az új kutatás alapján az aszteroidák ennél lényegesen strapabíróbbak lehetnek és emiatt sokkal nagyobb energiára lehet szükség a széttörésükhöz. Amíg laboratóriumi környezetben rengeteg kutatást végeztek különböző kőzetekkel, addig ezeket az adatokat nehéz átemelni egy városnál is nagyobb aszteroidára.

A 2000-es évek elején ezért létrehoztak egy számítógépes modellt, amihez felhasználták az akkor rendelkezésre álló adatokat. Ez a modell szerint egy egy kilométer átmérőjű aszteroida teljesen el tudna pusztítani egy nála 25-ször nagyobbat, ha megfelelő sebességgel ütköznek. Azonban most egy új modellt hoztak létre, ami eddig figyelmen kívül hagyott tényezőket is figyelembe vesz – például a kő repedésének sebességét.

A modellel a kutatók arra volta kíváncsiak, hogy mégis mekkora energiára lehet szükség egy adott aszteroida elpusztításához. Az eredmények szerint a két test ütközése során először több millió repedés jelenik meg és fut végig rajtuk a szerkezeti hibáik nyomán – ezt nevezték első fázisnak, ami csupán egy pár másodpercig tart. Azonban, ez még nem elég ahhoz, hogy teljesen széttörje az aszteroidát, mivel a sérült mag továbbra is erős gravitációs hatást fejt ki a letört darabokra melyek viselkedését a modell második, akár több órát is felölelő szakasza ír le.

A kutatók szerint ezt a jelenséget az aszteroida bányászat során is fel lehet használni, mivel a darabokat a gravitáció az aszteroida fennmaradó magjához köti és így valamilyen szinten kiszámítható, hogy mely darabokkal érdemes foglalkozni.

A kutatócsapat szerint, amíg a kérdés előbb merül fel a sci-fi kedvelői körében, de ha észrevennénk, hogy egy aszteroida tart a Föld felé, nagy jelentősége lehet annak, hogy előre tudjuk, az aszteroida elpusztításával vagy eltérítésével járunk jobban – és milyen módon is vihetjük véghez ezeket a bravúrokat. A Földet viszonylag gyakran érik kis aszteroida becsapódások – hacsak a pár évvel ezelőtti cseljabinszki becsapódásra gondolunk – viszont egy nagy aszteroidával való ütközésére az eddigi adatok szerint igen kicsi az esély. Azonban ha még is fennállna a veszély a mostani kutatás létfontosságú lehet a fellépés meghatározásában.

Forrás: sciencedirect.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.