Kategóriák Egészség

Mégsem véd a mérsékelt alkoholfogyasztás a magas vérnyomástól

Míg közismert, hogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztás komolyan növeli a magas vérnyomás és az agyvérzés kockázatát, addig több tanulmány is megjelent arról, hogy a moderált alkohol fogyasztás ezzel szemben éppen megvéd ezektől a problémáktól. Most viszont egy 160000 felnőtt genetikai adatain alapuló vizsgálat szerint nem ez a helyzet.

A tanulmányban az úgynevezett ‘kelet-ázsiai’ géneket vizsgálták, melyek komolyan befolyásolják, hogy egy adott személy mennyi alkoholt fogyaszt általában. Az eredmények szerint minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb eséllyel lesz magas a vérnyomása – aminek egyik közvetett hatása lehet az agyvérzés kockázatának a növekedése is.

Míg arról statisztikai adatokkal rendelkezünk, hogy a komoly alkoholfogyasztóknál magasabb az agyvérzés kockázata, a rendelkezésre álló adatok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztóknál – azaz napi egy-két, alacsony alkoholtartalmú ital fogyasztása esetén  – éppen hogy csökken az agyvérzés kockázata. Azonban mindezt még erősen korlátozott mennyiségű adatból állapították meg, aminek folytán jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az alkohol vagy egyéb tényezők állhatnak-e a kockázat csökkenése mögött.

A kelet-ázsiai populációban olyan gyakori gének találhatóak meg, melyek lényegesen lecsökkentik az alkoholtolerancia mértékét – rendkívül kellemetlen érzeteket keltve a fogyasztóban. Az ilyen génekkel rendelkező emberek esetében emiatt lényegesen alacsonyabb az alkoholfogyasztás átlagos mértéke, aminek köszönhetően tökéletes lehetőséget adnak az alkohol fogyasztás hatásainak vizsgálatára.

Mivel az emberek alkoholfogyasztására rengeteg különböző genetikai tényező gyakorol hatást, a kutatás egyfajta genetikai randomizált vizsgálatnak felel meg, úgynevezett ‘Mendeli randomizációnak’, amelynek révén lehetőség nyílik a különböző adatok közötti ok-okozati viszonyok vizsgálatára.

Ez egy olyan módszer, amellyel korábban még nem vizsgálták az alkoholfogyasztás kockázatait, ahogy azt sem, hogy a mérsékelt fogyasztás valóban védelmet nyújt-e. A kutatás az Oxfordi és a Pekingi Egyetem, illetve a Kínai Orvostudományi Akadémia közreműködésében született. A tízéves vizsgálati időszak során összesen több mint félmillió kínai állampolgár adatait gyűjtötték össze, amiből aztán 160 ezret emeltek ki a további vizsgálatokra genetikai különbségeik alapján.

Az eredmények szerint két olyan genetikai variációt találtak, amelyek hatására lényegesen lecsökkent az alanyok alkoholfogyasztása. Ezután megvizsgálták ezeknek a genetikai variációknak az egyéb hatásait is, melyek eredményei  szerint a változók hatására csökkent a vérnyomás és az agyvérzés kockázata is. A tényezők összesítésével arra a végkövetkeztetésre jutottak a tudósok, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valójában nincs védő hatása, hanem azok a génváltozatok rendelkeznek ilyennel, amelyek az alkoholfogyasztás mértékét is csökkentik.

Míg az agyvérzés és a magas vérnyomás terén statisztikailag tartható bizonyítékokat kaptak a kutatók, addig a szívrohamok terén – azok alacsony száma miatt – nem egyértelmű a különbség. Ezen felül, mivel a kínai nők közül csak nagyon kevesen – kevesebb mint 2 százalék – fogyasztottak rendszeresen alkoholt, a bizonyítékok az ő esetükben szintén nem megingathatatlanok.

A kutatók elmondása szerint nyugati országokban azért nem lehetett volna hasonló kutatást végezni, mivel nálunk nagyon ritkának számítanak ezek a génváltozatok. Azonban a hatások ettől függetlenül mindenkire érvényesek lehetnek.

A felfedezés azért is kiemelt jelentőségű, mivel Kínában jelenleg az agyvérzés az egyik leggyakoribb oka a korai elhalálozásnak, és ezért kiemelt jelentőséggel bír a lakosság és a kormányok megfelelő informálása.

Forrás: thelancet.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.