Megtalálták a denevérek fehér orr szindrómáját okozó gomba gyenge pontját

Elképzelhető, hogy megtalálták a Észak Amerikai denevér populációt kínzó fehér orr szindrómát okozó gomba gyenge pontját – ami nem más, mint az UV fény. A már több évezrede terjedő fehér orr szindrómát a Pseudogymnoascus destructans gomba okozza.

Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata, Mezőgazdasági Hivatala és a New Hampshire Egyetem közös kutatócsapat a P. destructans genetikai vizsgálata során jött rá, hogy a gomba rendkívül érzékeny az UV fényre. A gomba a denevéreket a hibernációs időszakukban fertőzi meg, mivel a gomba csak 4 és 20C° között képes növekedni. Mivel rendkívül nagy kihívást jelent a denevérek hibernáció alatt történő kezelése, így a gombák bármilyen gyengesége jó hírt jelent a denevérek számára.

A tanulmányukban szerint a P. destructans valószínűleg egy valódi denevér gomba patogén, ami több millió évig fejlődött együtt az európai és ázsiai denevérfajokkal, ami lehetővé tette ezeknek a denevéreknek, hogy védelmet alakítsanak ki vele szemben. A kutatók a P. destructans patogén fajtáját hasonlították össze 6 nem patogén közeli rokonához és felfedezték hogy a P. destructans nem képes a DNS-ében UV fény által keletkezett sérülések javítására – aminek felhasználása új kezelésekhez vezethet.

“Ennek a kutatásnak hatalmas jelentősége van a denevérekre és az emberekre nézve,” mondta Tony Ferguson, az Erdészeti Szolgálat igazgatója. “A denevérek fontos szerepet játszanak az erdők egészségében és az Egyesült Államok élelmiszer előállításában, ezért a denevérek fehér orr szindrómájának kezelésére használható több eszköz kifejlesztése nagy jelentőségű ezeknek a fontos fajoknak a megőrzésében.”

A kutatás eredeti célja az volt, hogy kiderítsék a patogén gomba eredetét és hogy az hogyan fejlődött patogénné szemben az ártalmatlan rokonaival. A genomok összehasonlítása során a kutatók felfigyeltek rá, hogy a P. destructans-nál hiányoztak bizonyos DNS javító enzimek, ami miatt a gomba kiemelten ki van téve a DNS-ben sérülést okozó tényezőknek – köztük az UV fény bizonyos hullámhosszainak. A kutatók kísérletekkel megmutatták hogy az UV-C fénynek való alacsony kitettség hatására csak a gomba 15%-a volt képes túlélni a mérsékelt kitettség hatására viszont már csupán kevesebb mint egy százalékuk élte csak túl – ez mindössze pár másodperces megvilágítást jelent egy kézi UV-C fényforrással.

“Rendkívül szokatlan hogy a P. destructans látszólag képtelen az UV fény által okozott sérülések kijavítására,” mondta Jon Palmer, a tanulmány vezető szerzője. “A legtöbb élőlény, amit a fény teljes hiányában találunk, továbbra is fenntartja a képességet az UV sugárzás hatására megsérült DNS javítására. Nagyon reméljük, hogy a gomba rendkívüli sebezhetősége az UV fény által kihasználható lehet a betegségek kezelésére és a denevérek megmentésére.”

A kutatók jelenleg már az UV fényt felhasználó kezelésen dolgoznak és már vizsgálják, hogy az UV fénnyel kezelt fehér orr szindrómás denevérek közül mennyien élik túl a hibernációjukat követő időszakot egy kezeletlen kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.