Megtalálták a New York-i ’zombi’ járvány okát

A kutatók sikeresen azonosították a tavaly júliusban terjedő new yorki ’zombi’ járvány forrását. A bűnös pedig a AMB-FUBINACA nevű vegyület –  egy egyedileg készített designer drog, ami már korábban is közegészségügyi problémákat okozott.

Ez az első eset hogy a szakértők alaposan megvizsgálták a szintetikus kannabinoidot, amit az utcán csak ‘AK-47 24 Karat Gold’ néven emlegetnek, és az elmondások alapján 85-ször olyan erős mint a kender, tünetei pedig a lomha mozgás, lassú beszéd és a zombi szerű hörgések.

A tavaly július 12.-ei brooklyni eset alatt, a mentésben részt vevők 33 embert találtak, „akik közül mindannyian valamilyen szinten megváltozott tudat állapotban voltak, amit a járókelők ’zombi szerű’ állapotnak neveztek,” írják a tudósok a tanulmányban.

Ez a tömeges mámor alatt az emberek üres tekintettel bámultak és rendkívül lassan válaszoltak az orvosoknak,  néha még hörögtek és nyögéseket is hallattak.

Most az új vér és vizelet minták vizsgálata – amit 8, kórházba került érintett betegtől vettek – azt mutatja, hogy a zombi szerű tüneteket az AMB-FUBINACA túladagolása okozta.

A kutatók – akik a rendvédelmi szerveket és más intézményeket képviseltek – remélik hogy a felfedezések segíteni fognak a szakértőknek abban, hogy hogyan kezeljék a hasonló túladagolásokat a jövőben, és hogy megtanítsák a nyilvánosságot ezeknek a szintetikus drogoknak a veszélyeire.

Ahogy az új pszichoaktív anyagok összetettsége és száma növekszik, az ilyen típusú együttműködésekre is nagyobb szükség lehet a jövőben,” magyarázzák a kutatók.

Ezeknek a szintetikus designer anyagoknak az azonosítása rendkívül nehéz, például a kokainhoz és a kanabiszhoz képest, mivel ezek általában nem jelennek meg az általános toxikológiai teszteken.

Ez azért van, mert ezek egyedileg készülnek, és nem mutatnak olyan általános kémiai jellemzőket, mint amiket a toxikológiai kutatók általában keresnek.

A brooklyni incidens index páciense – az első ember, akit orvosilag megvizsgáltak – egy 28 éves férfi volt, akinek a tünetei az üres tekintet és a szinte mechanikusan mozgó végtagok voltak.

De a zombi szerű viselkedés ellenére, az életjeleinek a nagy része normális volt, köztük a szívverés és a légzés.

Hogy tovább nyomozzanak, mintákat gyűjtöttek a páciensektől és AK-47 24 Karat Gold drogból magából is. Ezt pedig egy folyadék kromatográfia – tömeg spektroszkópos vizsgálat követte.

Ez a módszer mozgást használ, hogy a folyadék alkotórészeit fizikailag elválassza egymástól, és ebben az esetben felfedje, hogy az AMB-FUBINACA áll a zombi járvány mögött.

Amíg a kutatók már hosszú ideje használnak szintetikus kannabinoidokat az idegrendszer tanulmányozásában, de egyre aggasztóbb méreteket ölt a kedvtelésből való használatuk is, ami egy pár járdán csoszogó embernél sokkal tovább terjed.

Ezek a kannabinoidok kapcsolatban állnak a marihuána fő hatóanyagával, a delta-9 tetrahydrocannabinol (THC) , de annál sokkal erősebbé lettek alakítva és ez által veszélyesebbek is.

Ezek az elmét befolyásoló drogok még nem állnak szabályozás alatt és széles körben elérhetőek az utcán és online is. Lehetséges hatásaik a paranoia, a zavartság, a hallucinációk, de fizikai sérülésekkel és halálos kimenetellel is kapcsolatba lettek hozva.

Az AK-47 24 Karat Gold drogban lévő vegyületek jobb megértése lehet az első lépés abban, hogy segítsenek a kutatóknak az anyagok veszélyeinek kezelésében.

Annak ellenére, hogy ezek a ’zombik’ nem akarják megenni az élőket, a designer drogok hatásai így is halálosak lehetnek.

Roy Gerona, a san franciscoi Kalifornia Egyetem klinikai vegyésze, és a kutatás egyik résztvevője, arra figyelmeztet, hogy a veszély egyre nagyobb lesz.

Eddig még szerencsére nem készítettek olyan szert, ami lehetségesen több ezer emberrel végezni tudna,” mondta a The New York Times magazinnak. ”De ez a forgatókönyv egyre közelebb kerül a valósághoz.

A felfedezéseket a New England Journal of Medicine tették közzé.

Forrás: www.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.