Kategóriák Tech

Megtalálták az emberi agy kognitív fölényének egyik titkát

Az emberi agy jellegzetes barázdás megjelenését a külső borításának köszönheti; az agykéregnek. A barázdák kialakulására azért volt szükség, hogy az agykéreg legújabb része a neocortex képes legyen elférni a koponyában. Az eddigi tanulmányok szerint a neocortex felelős az emberek kiemelten magas kognitív képességeiért, mint amilyen az érvelés és a nyelvértés.

Eddig nem lehetett tudni, hogy valójában mi okozta a neocortex ilyen mértékű megnagyobbodását, viszont most egy új kutatás szerint bizonyos, hogy csak az emberekben jelenlépvő géneknek köszönhető a változás.

A Molekuláris Sejt Biológia és Genetika Max Planck Intézetének kutatói rájöttek, hogy ha az emberi gént görényekbe ültetik, akkor fejlődésük során lényegesen megnő a neocortexük mérete.

A csimpánzokhoz viszonyítva az emberek neocortexe háromszor akkora, ezzel jól mutatva az emberek kognitív fölényét a legközelebbi rokonainkhoz képest. Azonban a fő kérdés, hogy az emberek hogyan is tettek szert erre az előnyre.

Még 2015-ben az intézet kutatói már felfedeztek egy emberi gént, amit ha egerekbe ültetnek, akkor az agyukban több idegrendszeri elősejt képződik, melyek hatására az állat neocortexe megnő és a természetes kisimított szerkezettel szemben redőzötté válik. A kutatók szerint ez a redőzöttségnek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a megnőtt agyi struktúrák elférjenek az állat koponyájában.

Ezek a kísérletek azonban akadályokba ütköztek, mivel az emlősök neocortexében két fajta neurális őssejt keletkezik és az embereknél nagy mennyiségben jelen lévő típusból az egerek agyában csak nagyon kevés képződik – ezzel megnehezítve a gén ilyen típusú őssejtekre gyakorolt hatásának tanulmányozását.

Emiatt a kutatók most görények agyát vizsgálták – melyek már önmagukban nagyobb neocortexxel rendelkeznek mint az egerek – és mindkét neurális őssejt típusból többet termelnek.

Az emberi gén beültetése hatására a görények agyában több neurális őssejt jött létre és ezek a sejtek hosszabb ideig állítottak elő neuronokat – ezzel megnövelve a neocortex méretét.

A kutatók szerint amíg egyértelműen megnőtt a kísérleti görények neocortexe, addig még több további kísérletre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák ezzel a változással az állatok kognitív képességei is feljavultak-e.

Forrás: elifesciences.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.