Kategóriák Tech

Megtalálták az emberi agy kognitív fölényének egyik titkát

Az emberi agy jellegzetes barázdás megjelenését a külső borításának köszönheti; az agykéregnek. A barázdák kialakulására azért volt szükség, hogy az agykéreg legújabb része a neocortex képes legyen elférni a koponyában. Az eddigi tanulmányok szerint a neocortex felelős az emberek kiemelten magas kognitív képességeiért, mint amilyen az érvelés és a nyelvértés.

Eddig nem lehetett tudni, hogy valójában mi okozta a neocortex ilyen mértékű megnagyobbodását, viszont most egy új kutatás szerint bizonyos, hogy csak az emberekben jelenlépvő géneknek köszönhető a változás.

A Molekuláris Sejt Biológia és Genetika Max Planck Intézetének kutatói rájöttek, hogy ha az emberi gént görényekbe ültetik, akkor fejlődésük során lényegesen megnő a neocortexük mérete.

A csimpánzokhoz viszonyítva az emberek neocortexe háromszor akkora, ezzel jól mutatva az emberek kognitív fölényét a legközelebbi rokonainkhoz képest. Azonban a fő kérdés, hogy az emberek hogyan is tettek szert erre az előnyre.

Még 2015-ben az intézet kutatói már felfedeztek egy emberi gént, amit ha egerekbe ültetnek, akkor az agyukban több idegrendszeri elősejt képződik, melyek hatására az állat neocortexe megnő és a természetes kisimított szerkezettel szemben redőzötté válik. A kutatók szerint ez a redőzöttségnek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a megnőtt agyi struktúrák elférjenek az állat koponyájában.

Ezek a kísérletek azonban akadályokba ütköztek, mivel az emlősök neocortexében két fajta neurális őssejt keletkezik és az embereknél nagy mennyiségben jelen lévő típusból az egerek agyában csak nagyon kevés képződik – ezzel megnehezítve a gén ilyen típusú őssejtekre gyakorolt hatásának tanulmányozását.

Emiatt a kutatók most görények agyát vizsgálták – melyek már önmagukban nagyobb neocortexxel rendelkeznek mint az egerek – és mindkét neurális őssejt típusból többet termelnek.

Az emberi gén beültetése hatására a görények agyában több neurális őssejt jött létre és ezek a sejtek hosszabb ideig állítottak elő neuronokat – ezzel megnövelve a neocortex méretét.

A kutatók szerint amíg egyértelműen megnőtt a kísérleti görények neocortexe, addig még több további kísérletre van szükség ahhoz, hogy megállapítsák ezzel a változással az állatok kognitív képességei is feljavultak-e.

Forrás: elifesciences.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.