Megtalálták Galileo Galilei régen eltűntnek hitt levelét

A brit Royal Society könyvtárában találtak egy levelet, melyet a híres tudós, Galileo Galilei írt. A levél azért lehet fontos mivel bizonyítékkal szolgálhat arra, hogy a tudós megpróbálhatta háttérbe szorítani az akkoriban heves vitákat kiváltó újszerű csillagászati ötleteit.

Galileo az első korai teleszkóppal végzett felfedezéseiről és a Nap és a Föld viszonyáról a katolikus egyházzal folytatott heves csatájáról híres. A csillagász megfigyelései során arra jutott, hogy Nikolausz Kopernikusznak 100 évvel azelőtt igaza volt és a Föld valójában a Nap körül kering, nem pedig fordítva. Az erről megjelenő tanulmánya miatt a katolikus egyház inkvizíciója házi őrizetre ítélte az élete utolsó kilenc évére.

Azonban különös körülmények vezették az egyházzal való összetűzéshez, amiben fontos szerepe volt egy, az eseményeket majdnem 20 évvel megelőző, barátnak és kollégának írt levél eltűnése. Ebben a levélben már megjelent a két égitest viszonyának firtatása és az elképzelése miszerint a Biblia erről szóló részeit nem kell szó szerint venni. A levél egy Niccolò Lorini nevű ember kezébe került, aki annak egy másolatát az egyházi hatóságoknak is eljutatta.

Erre azonban Galileo is rájött és a levél egy átírt változatát ő maga is elküldte az egyháznak, azzal védekezve, hogy a levelet Lorini módosította a kutató gyanúba keverése céljából. Viszont a történelem során ez a levél elveszett és emiatt a történészek körében vitás kérdés volt, hogy a levél egyáltalán létezett-e. Az új felfedezés most pontot tehet a vita végére.

A levélre a Bergamo Egyetem kutatója, Salvatore Ricciardo, bukkant rá, aki éppen a Royal Society könyvtárában keresett bizonyos iratokat. A tesztek szerint a levél valódi lehet és jól látszik rajta, hogy az eredeti levél bizonyos részei ki vannak húzva és egy enyhébb, az egyház számára is könnyebben elfogadható, változat szövege van föléjük írva.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.