Megtalálták Luca-t, az egysejtű baktériumszerű élőlényt, ami minden földi életforma közös őse

Lehetséges, hogy a tudósok megtalálták a közös őst, ami minden földi életet összeköt – és a Luca nevet kapta.

A végső rokon, egy egysejtű baktériumszerű élőlény, ami az Utolsó Univerzális Közös Ős (angolul: Last Universal Common Ancestor röviden: Luca) néven emlegetnek, segíthet a földi élet kialakulásának és fennmaradásának megértésében.

A felfedezés nagy mértékben szerepet játszhat az élet eredetéról szóló viták eldöntésében is. Az egyik ilyen vita például, hogy vajon milyen környezetben jött létre; extrém körülmények között, mint amilyen Luca otthona is a mélytengeri kürtőkben – vagy valami sokkal barátságosabb közegben, mint például egy kis pocsolya.

A kutatók kezdetben modern baktériumok 2000 különböző génjére vetettek egy pillantást, hogy megtalálják azokat, amelyek már az élet kezdete óta öröklődnek. Ez azt jelenti hogy össze tudták rakni a géneket amik egy közös ősig vezethetőek vissza – és ezeket a jellemzőket felhasználva össze tudtak állítani egy képet Luca-ról.

Luca nagyjából 3,8 milliárd éve fejlődött ki és végül két különböző egyszerű sejt típussá alakult: a baktériumokká és az archeákká. A felismerés, hogy ez így történt segít egy nagy probléma megoldásában – a tény hogy az élet 3 fő leszármazási ága, amik a baktériumokat, az archeákat és az eukariótákat, mint amilyenek a növények és az állatok, látszólag nem rendelkeznek egy közös kiindulási ponttal.

Ez segít abban is, hogy felderítsék a Luca-tól eredő 355 gén működését és hogy mi a közös bennük. Az élőlény látszólag mélytengeri kürtőkben élt, ahol a fémekben és gázokban gazdag kitörések, a tengervíz és a magma találkozásánál, törnek fel az óceán fenekéről.

A tanulmány írójának szavaival élve – ami ezen a héten jelent meg a Nature Microbiology folyóiratban – Luca egy „anaerob, CO2 fixáló, H2-től függő, Wood-Ljungdahl útvonallal rendelkező, N2 fixáló és termofil élőlény volt.”

A mélytengeri kürtők továbbra is rengeteg furcsa és extrém életformának adnak otthont, és már hosszú ideje feltételezték, hogy ezek lehetnek az élet első megjelenésének a helyszínei. A Luca-ban lévő több gén is erre utal, mivel ezek a gének csak szélsőségesen magas hőmérsékletben élő élőlényeknél fordulnak elő.

De a felfedezések jó vitatémát is biztosíthatnak, mivel a kutatást végző tudósok úgy gondolják, hogy Luca nagyon közel áll az élet kialakulásához. Luca jól illeszkedik a környezetébe – de még hiányzott belőle néhány az élethez alapvető gén, és ezek helyett a környezetre kellett támaszkodnia. Ezzel csupán „félig élőnek” tekinthető és nagyon korainak az élet kialakulásának folyamatában.

Más tudósok vitatják ezt az elképzelést és úgy gondolják, hogy annak is ugyanannyi esélye van, hogy Luca már igenis az élet kialakulásának a közelében volt, és lehet, nem is a mélytengeri kürtökben alakult ki hanem,  az élet egy jelentős külső esemény hatására szorult le oda, mint például egy kozmikus becsapódás, ami más részeken kiirtotta az életet, vagy annak a kezdeményeit.

Forráswww.independent.co.uk

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.