Megtalálták melyik gén miatt válik valaki “éjszakai bagollyá”

Egy gén magyarázattal szolgálhat arra, hogy néhány ember miért szeret sokáig fennmaradni és hogy miért utálja a kora reggelt.

A gén variáns a CRY1 gén mutálódott változata, ami a belső időérzetben játszik szerepet. Michael Young, a Rockefeller Egyetemről, csapatával akkor fedezte fel a gént, amikor egy késleltetett alvási fázis rendellenességben szenvedő embert vizsgáltak – ami tökéletesen leírja az “éjszakai baglyokat”.

A csapat a vizsgált személy hozzátartozóit is megvizsgálta és öt rokonnál fedeztek fel hasonló mutációt, amit ugyanúgy alvási problémák kísértek. Ezután 6 törökországi családot vizsgáltak meg, akik közül összesen 39-en rendelkeztek a mutálódott CRY1 génnel. Azoknak az alvási időszaka akiknél jelen volt a mutálódott gén átlagban 2-4 órával csúszott el a többiekhez képest és többször töredezett, rendellenes alvási időszakok jellemezték.

A mutáció látszólag lelassítja a test belső óráját, ami hosszabb ébrenléti időszakokat és cirkadián ritmus (napi biológiai óra) jellemezte, ami miatt tovább maradnak fenn. A csapat számításai szerint ez a jelenség bizonyos embercsoportoknál akár minden 75. embert érintheti.

De nem kell kétségbeesnie azoknak akiknek hosszabb cirkadián ritmusa.

“Sok embernek sikerül leküzdeni a késleltetett alvási fázis rendellenességet azzal, hogy szigorú napirendet követnek. Ez egy kicsit olyan mint a dohányzás, abban az értelemben, hogy anélkül is segíthetünk rajta, hogy gyógyszerekhez fordulnánk.” mondta Young.

Forrás: cell.com | Kép: Jasu Hu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.