Kategóriák Egészség

Megtalálták, milyen mechanizmus révén növeli az autizmus kockázatát a cink hiány

Az autizmus kialakulását nem csak hibás fehérjéket kódoló génekhez, hanem a cink hiányhoz hasonló egyéb tényezőkhöz is kapcsolták már. Amíg a cink és az autizmus kapcsolata még mindig nem teljesen tisztázott, addig egy új kutatás felvázolja, hogy a fém alacsony mennyisége milyen mechanizmusok révén válthatja ki az autizmust.

A kutatások megmutatták, hogy a hibás autizmus kialakulását elősegítő gének jelenlétében az agy korai fejlődésénél a cink fontos szerepet játszik az agysejteket összekötő szinapszisok kialakításában.

Az autizmusról ismert, hogy minden kiváltó tényezője a szinapszisok létrejöttére, érésére vagy stabilitására van valamilyen hatással – kiemelten a gyerekkor során, amikor még az agy nem fejlődött ki teljesen. A kutatók most viszont megállapították, hogy az autizmus kialakulása során megváltozik a neuronokban a cink mennyisége.

Amikor a szinapszisokon jelek haladnak át, akkor a cink áthalad a másik megcélzott neuronba és ott kettő lehetséges fehérjéhez kapcsolódik – Shank2 és Shank3. Ezek a fehérjék így befolyással vannak a körülöttük lévő, a szinapszisok felületén elhelyezkedő jel receptorok összetételére és működésére is.

A kutatás során a csapat cink és a fehérjék ezeknek a receptoroknak az érésére gyakorolt hatásait és mechanizmusait vizsgálták.

A patkány neuronokon végzett kísérletek során megállapították, hogy a Shank 2 és 3 felhalmozódása egy adott szinapszisban a felületén lévő receptorok érését váltja ki. Ezt a kiváltó hatást normális esetben felgyorsította a cink jelenléte, viszont csak kevés fehérje jelenlétében nem így történt.

Más szóval a cink a Shank fehérjéken keresztül van hatással a szinapszisok fejlődésére. Ez azt jelenti, hogy a korai fejlődés során a cink hiány úgy segítheti elő az autizmus kialakulását, hogy megnehezíti a szinapszisok érését és ezáltal a megfelelő idegrendszeri kapcsolatok kialakulását.

A kutatók szerint a cink és a Shank fehérjék közötti pontos kapcsolat megértése, segíthet új autizmus megelőzési formák és kezelések kialakításában is.

Amíg a csapat elmondása szerint eddig nem születtek olyan kutatások, melyekben a terhes nők vagy a már megszületett gyerekeknél cink étrend-kiegészítők segítségével csökkentették volna az autizmus kialakulásának kockázatát, viszont a kutatók szerint az eddigi kísérleti eredmények biztatóak.

A problémát az okozza, hogy a túl sok cink jelenléte csökkenti a test réz felvevő képességét, ami vérszegénységet és a csontok szerkezetének meggyengülését vonhatja maga után. Ezen felül a cink hiány nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a túl kevés elfogyasztott cinkből fakad – hanem például azt is jelentheti, hogy az emésztőrendszer nem képes megfelelően kinyerni a táplálékban lévő cinket.

Mindazonáltal a mostani felfedezés segít megérteni, hogy a cinknek milyen szerepe lehet az autizmus kialakulásában és új irányvonalat adhat a betegség kialakulásának okait vizsgáló kutatásban.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.