Kategóriák Egészség

Megtalálták, milyen mechanizmus révén növeli az autizmus kockázatát a cink hiány

Az autizmus kialakulását nem csak hibás fehérjéket kódoló génekhez, hanem a cink hiányhoz hasonló egyéb tényezőkhöz is kapcsolták már. Amíg a cink és az autizmus kapcsolata még mindig nem teljesen tisztázott, addig egy új kutatás felvázolja, hogy a fém alacsony mennyisége milyen mechanizmusok révén válthatja ki az autizmust.

A kutatások megmutatták, hogy a hibás autizmus kialakulását elősegítő gének jelenlétében az agy korai fejlődésénél a cink fontos szerepet játszik az agysejteket összekötő szinapszisok kialakításában.

Az autizmusról ismert, hogy minden kiváltó tényezője a szinapszisok létrejöttére, érésére vagy stabilitására van valamilyen hatással – kiemelten a gyerekkor során, amikor még az agy nem fejlődött ki teljesen. A kutatók most viszont megállapították, hogy az autizmus kialakulása során megváltozik a neuronokban a cink mennyisége.

Amikor a szinapszisokon jelek haladnak át, akkor a cink áthalad a másik megcélzott neuronba és ott kettő lehetséges fehérjéhez kapcsolódik – Shank2 és Shank3. Ezek a fehérjék így befolyással vannak a körülöttük lévő, a szinapszisok felületén elhelyezkedő jel receptorok összetételére és működésére is.

A kutatás során a csapat cink és a fehérjék ezeknek a receptoroknak az érésére gyakorolt hatásait és mechanizmusait vizsgálták.

A patkány neuronokon végzett kísérletek során megállapították, hogy a Shank 2 és 3 felhalmozódása egy adott szinapszisban a felületén lévő receptorok érését váltja ki. Ezt a kiváltó hatást normális esetben felgyorsította a cink jelenléte, viszont csak kevés fehérje jelenlétében nem így történt.

Más szóval a cink a Shank fehérjéken keresztül van hatással a szinapszisok fejlődésére. Ez azt jelenti, hogy a korai fejlődés során a cink hiány úgy segítheti elő az autizmus kialakulását, hogy megnehezíti a szinapszisok érését és ezáltal a megfelelő idegrendszeri kapcsolatok kialakulását.

A kutatók szerint a cink és a Shank fehérjék közötti pontos kapcsolat megértése, segíthet új autizmus megelőzési formák és kezelések kialakításában is.

Amíg a csapat elmondása szerint eddig nem születtek olyan kutatások, melyekben a terhes nők vagy a már megszületett gyerekeknél cink étrend-kiegészítők segítségével csökkentették volna az autizmus kialakulásának kockázatát, viszont a kutatók szerint az eddigi kísérleti eredmények biztatóak.

A problémát az okozza, hogy a túl sok cink jelenléte csökkenti a test réz felvevő képességét, ami vérszegénységet és a csontok szerkezetének meggyengülését vonhatja maga után. Ezen felül a cink hiány nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a túl kevés elfogyasztott cinkből fakad – hanem például azt is jelentheti, hogy az emésztőrendszer nem képes megfelelően kinyerni a táplálékban lévő cinket.

Mindazonáltal a mostani felfedezés segít megérteni, hogy a cinknek milyen szerepe lehet az autizmus kialakulásában és új irányvonalat adhat a betegség kialakulásának okait vizsgáló kutatásban.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom