Kategóriák Fizika

Megváltozik az elektronegativitás definíciója

Az elektronegativitás az egyik legismertebb modell, amit a kémiai reakciók létrejöttének magyarázására használunk. Azonban most a svéd Chalmers Technológiai Egyetem újradefiniálta a fogalmat egy új átfogóbb skála használatával.

Az elektronegativitás azt írja le, hogy az egyes atomok milyen erősen vonzzák az elektronokat. Így az elektronegativitás segítségével hozzávetőlegesen meg lehet határozni különböző molekulák töltéseloszlását anélkül, hogy ehhez rendkívül összetett kvantum mechanikai számításokra vagy spektroszkópos vizsgálatokra lenne szükség.

Az új definíció szerint az elektronegativitás a külső és leggyengébb elektronok – úgynevezett – átlagos kötési energiája. Az új értékeket fotonizációs kísérletek eredményeiből és kvantum mechanikai számításokból származtatták.

Összességében a kutatók szerint az értékek a legtöbb elem esetében szinte azonosak maradtak, viszont voltak olyan atomok, amik sorrendet váltottak elektronegativitásuk szerint. Ezen felül több olyan elem is van, aminek elektronegativitását most számolták ki először.

Például a korábbi skálához képest az oxigén és a króm is feljebb került, valamint most már 96 elem van a listán kihagyások nélkül, a hidrogéntől a kűriumig.

A kutatás fő mozgatórugója az volt, hogy amíg rengeteg különböző definíció létezik az elektronegativitásra, addig ezek csak a periódusos rendszer bizonyos részeire igazak – nem pedig általánosan az egészre. További kihívást jelent a kémikusok számára, hogy megmagyarázzák miért vannak olyan esetek, amikor az elektronegativitással nem lehet előrejelezni egy kémiai reakciót vagy egy kötés polaritását.

Azonban erre az új definíció éppen úgy adhat választ, hogy a segítségével megállapítható, hogy milyen kémiai reakciókat nem irányít az elektronegativitás, ezzel lecsökkentve a lehetséges tényezők listáját. Az ilyen reakciókban általában az elektronok közötti összetett kölcsönhatás teszi bonyolulttá a dolgokat.

Viszont végső soron az összes kémiai reakció végbemenetelét az energiaváltozás határozza meg. Mostani írásukban a kutatók az egyes atomok energiájának meghatározását két érték – az elektronegativitás és az elektronok átlagos kölcsönhatása – összegére egyszerűsítik. Az értékek változása az adott reakció során megmutatja, hogy mennyire fontos az elektronegativitás a kémiai folyamatban.

A periódusos rendszer atomjait végtelen módon lehet kombinálni, hogy új molekulákat képezzünk, most viszont az új elektronegativitás az eddiginél jobb indikátort ad arra, hogy melyik kombinációk lehetségesek egyáltalán.

Forrás: pubs.acs.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.