Megvannak az eredményei az USA első emberi embriókon végrehajtott CRISPR kísérletének

Megvannak az első amerikai emberi embriókon végrehajtott CRISPR kísérletek eredményei – a génszerkesztő technikát Kínában már többször használták emberi embriók módosítására.

Shoukhrat Mitalipov, Oregon Ügyészségügyi és Tudományos Egyetemről, munkatársaival a CRISPR-t egy a szív falát megvastagító mutáció leküzdésére használták. Ez a rendellenesség akár szívelégtelenséghez is vezethet és gyakran okozza fiatal egészségesnek tűnő atléták hirtelen halálát.

“Még mindig távol vagyunk tőle hogy a CRISPR génszerkesztést a kórházakban is használjuk, de ez a munka közelebb visz hozzá,” mondta Mitalipov.

A tanulmányhoz a kutatók egy mutációt hordozó férfi önkéntest szerveztek be, aki sperma mintákat adott, melyekkel felajánlott petesejteket termékenyítettek meg.

A korábbi hasonló kísérletektől eltérően a csapat a megtermékenyítés alatt álló petesejtbe fecskendezték be a CRISPR-Cas9-et. Ezzel a módszerrel a tudósok elkerülték a mozaikosodás nevű jelenséget, amelynél az embrió bizonyos sejtjei hordozzák csak a módosított géneket, amíg a többi továbbra is a hibásat.

A csapat tagja nem találtak nem várt módosítások nyomait – ami a legtöbb ezen a területen kutató szakértő legnagyobb aggája a technika embereken történő alkalmazásában.

Azonban Fredrik Lanner, a Karolinska Intézet kutatója, szerint a tudósok átfogó vizsgálata ellenére is lehetnek olyan megváltozott gének, amelyeket nem vizsgáltak meg külön.

Még ha a technika biztonságosnak is bizonyul, az örökletes betegségek leküzdésére a mesterséges megtermékenyítésnél már ma is használnak olyan genetikai szűrési eljárásokat, amivel kiszűrhetők a beteg embriók.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.